“Min pointe er: Vi må aldrig give op. For det øjeblik, vi giver op, klapper fælden. Men vi har hver vores måde at sørge for at holde os i live på. Digtene og skriveriet er min måde ikke at give op på," siger Per Morsing.

Han skrev sig gennem kræften

3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid. “Vi har jo alle hver vores måde at komme igennem et sygdomsforløb på. At skrive blev min måde,” fortæller Per Morsing, der i dag kan kalde sig forfatter og sangskriver.

“En psykolog og god ven kom hen til mig og sagde: “Er du godt klar over, at du har været i terapi hos dig selv?,” fortæller Per Morsing, der under sin indlæggelse med myelomatose begyndte at skrive haiku-digte om sit liv, sine tanker og sin sygdom.

“Og ja, det var vel min måde at klare det på. Men vi har jo alle hver vores måde at komme igennem et sygdomsforløb på. At skrive var min måde,” tilføjer den 68-årige odenseaner, der i 2010 fik konstateret myelomatose.

Igennem længere tid havde han døjet med feber og smerter i kroppen og var indlagt hele fire gange uden svar, inden han bankede i bordet og sagde:

“Det kan ikke passe, jeg bliver udskrevet, hver gang feberen forsvinder. Der er et eller andet galt,” genfortæller han.

Kort efter fandt lægerne ud af, at de mange symptomer, han gik rundt med, skyldtes myelomatose. Det var en hård melding at få.

“Jeg kan huske, jeg gik i sort. Jeg har kræft! Der stoppede min hjerne med at arbejde. Systemet lukkede ned,” forklarer Per Morsing, der få år forinden havde mistet sin kone til brystkræft.

“Jeg tænkte straks, at nu skal jeg også dø. Og det er faktisk en af grundene til, at jeg går ud og fortæller om min sygdom - ikke bare her i artiklen, men også gennem bøger og sange. For det er jo langt fra alle kræftformer, man dør af i dag. Nogen dør, men ikke alle. Det betyder noget at vide, at nogen er kommet godt igennem det. Men det kræver, at man kender de historier,” forklarer Per Morsing, der i foråret 2011 var igennem to kemokure og en stamcelletransplantation.

“Og i sådan en proces kører hjernen jo bare derudaf. Man ligger i en sygeseng. Så her startede jeg med at skrive haiku-digte,” forklarer Per Morsing.

Begrænsning åbner nye døre

Han er oprindeligt socialrådgiver og har arbejdet som vicekonsulent i Odense Kommune gennem mange år. Selv kalder han sig for en “projektmand” - en der altid har gang i nogle projekter og sætter sig nogle mål - både arbejdsmæssigt og privat. Og den køreplan har han fortsat i sygesengen og gennem svære perioder i livet.

“At skrive igennem de 11 måneder, jeg var i behandling, gjorde at jeg fik hold på tankerne. Men jeg havde alligevel også behov for at gøre mere med mine tanker end bare føre dem ned på papir. Så jeg omsatte alle ordene til haiku-digte, som jo er en særlig teknisk måde at skrive digte på. Man skal holde sig til nogle særlige antal ord. Det var lidt ligesom at løse kryds og tværs. En spændende udfordring for mig i en svær tid. Noget, der gav mening for mig under hele sygdomsforløbet,” fortæller Per Morsing, der fik produceret 300 haiku-digte.

Egentlig var meningen bare, at digtene skulle hjem i skuffen og blive der. Men en god ven mente, at de var så gode og brugbare for andre i samme situation, at han skulle udgive dem i bogform. Fire år efter Per Morsing fik stillet diagnosen, udgav han digtene i bogform - en bog, der kom til at hedde “Udtryk af indtryk”, og som blev starten på et arbejdsfællesskab med en god ven og musiker, Ivan Schroeder.

“Alt det er faktisk mundet ud i et helt dobbeltalbum, som hedder “Morsing/Schroeder Projekt”,” fortæller Per Morsing og smiler. Albummet udkom i maj 2018 og består af digte, som vennen og musikeren Ivan Schroeder har sat melodi til.

Vi må ikke give op

Per Morsing er kommet igennem sin myelomatose. Han kæmper stadig med senfølger og har tilmed diabetes og astma, som svækker hans fysik. Og lige præcis det, at han bliver ramt på sin fysik gør, at han kaster sig ud i projekter, som ikke kræver noget af hans krop.

“Jeg må bare erkende, at jeg ikke kan gøre det, jeg har lyst til mere. Og det bliver jeg jo dagligt mindet om, når jeg kigger ud i haven og mest af alt bare har lyst til at hoppe derud og hakke ukrudt eller slå græs. Der er meget, jeg må gå glip af, fordi min krop ikke vil det, jeg vil. Og det påvirker mig psykisk, at jeg skal være afskåret,” erkender den den album-aktuelle haiku-digter.

“Derfor er det vigtigt for mig at kaste mig over nogle andre og nye projekter, som ikke kræver min fysik. Og at opleve mine digte blive offentliggjort og se folk blive rørt over en tekst, jeg har skrevet i sygesengen, mens de lytter til Ivans melodi, det er der naturligvis en særlig tilfredsstillelse over. Så giver det hele jo mening,” understreger han.

Han kender sig selv godt nok til, at han altid skal have gang i nogle projekter - ellers mister hans liv mening.

“Jeg har altid haft mål her i livet. Og det er vigtigt for mig, at det ikke slutter, fordi jeg har fået en alvorlig sygdom, der giver bekymringer hver eneste dag. Men det må ikke forhindre mig i at sætte mål. For i det øjeblik jeg ikke sætter mig mål, så har jeg givet op,” fortæller Per Morsing, der hverken er optimist eller pessimist, men befinder sig et eller andet sted i midten.

“Jeg er ikke jubeloptimist, for jeg har jo en alvorlig sygdom. Men jeg sidder heller ikke og kigger på statistikker og er realist. Jeg er et eller andet sted midt imellem, hvor jeg stadig tør sætte mig mål og tør tro på fremtiden,” siger han og tilføjer, at han mange gange sammenligner sig selv og sin situation med en vittighedstegning af en frø, der står i næbbet af en stork og holder det åbent.

“Min pointe er: Vi må aldrig give op. For det øjeblik, vi giver op, klapper fælden. Men vi har hver vores måde at sørge for at holde os i live på. Digtene og skriveriet er min måde ikke at give op på.”

 

Om Per Morsing

Har været arbejdsmand, pædagogmedhjælper, socialrådgiver, konsulent og leder. Privat har han været med til at starte avisenFYN, 2. oktoberkollektiverne, Odense Festival, beboerforeninger og meget mere.

Han begyndte at skrive digte i de tidlige firsere. I julen 2010 fik han diagnosen myelomatose, knoglemarvskræft. Digtsamlingen “Udtryk af indtryk” er inspireret af livet med sygdommen.

Dyk ned i Per Morsings udgivelser her:

  • ”Ukendt og usynlig”, ti personlige fortællinger redigeret af Finn Stahlsmidt, Janssen-Cilag 2016.
  • ”Udtryk af Indtryk”, udvalgte minidigte på Forlaget Mellemgaard 2013 (125 kr)
  • Morsing/Schroeder Projekt, dobbelt cd-album inkl. bog med tekster på 222 sider, af og med Per Morsing og Ivan Schroeder, egen udgivelse maj 2018. (200 kr.)

    Kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Emner: myelomatose knoglemarvskræft blodcancer

Del artiklen med dine venner