Rettigheder. Viden. Inspiration

Studier antyder forbindelse mellem svamp i kroppen og kræft

Nye studier viser, at der muligvis er en forbindelse mellem svamp i kroppen og udviklingen af kræft. Studierne bibringer imidlertid ikke evidens for, at svampen er den årsagsudløsende faktor.

De to studier er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell. Begge studier viste, at der er forskellige svampearter tilstede i kræfttumorer. Om tilstedeværelsen af svampearterne er en direkte eller en medvirkende årsag til udviklingen af kræft, svarer studierne imidlertid ikke klart på.

Forskergruppen fra Stanford University, der står bag studierne, understreger, ”at det kræver mere forskning, før vi ved, om svamp er med til at skabe kræft ved for eksempel inflammation. Eller om veludviklede tumorer omvendt skaber et bedre miljø til svampes udvikling”. Det skriver videnskab.dk i en artikel, der omtaler de to studier. 

Diagnostisk værktøj

I det ene studie inkluderede forskerne vævs- og blodprøver fra 17.000 patienter med 35 forskellige kræftformer. Forskerne undersøgte og kategoriserede prøverne for tilstedeværelsen af forskellige svampearter. Resultatet viser, at de forskellige kræftformer typisk kunne associeres med bestemte svampearter, samt at svampearterne havde forskellig påvirkning afhængig af, hvilken kræftform de optrådte i. F.eks. sås det, at én svampeart, der hyppigt er tilstede i tumorer i bugspytkirtlen, kunne associeres med en lavere samlet overlevelsesrate (ORR), hvis den var til stede i brysttumorer.  

I det andet studie undersøgte forskerne væv- og blodprøver fra patienter med mave-tarm-, lunge- og brystkræft. Her var det muligt at vise, at disse kræftformer var associeret med nogle specifikke svampearter, der lader til at forårsage inflammation, øge graden af metastaser, samt være skyld i en lavere ORR blandt denne type kræftpatienter.

Viden om de forskellige svampearter, der optræder i forskellige kræftformer kan vise sig at blive brugbar i forhold til diagnosticeringen af kræft fremadrettet, lyder det i artiklen.

Del artiklen med dine venner