Rettigheder. Viden. Inspiration


Svenske forskere: Unge kvindelige kræftoverlevere oplever ofte seksuelle problemer

Unge kvinder, der har overlevet kræft, har meget højere risiko for seksuelle problemer, herunder tab af libido og oplevelsen af ubehag. 

Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Acta Oncologica

Spørgeskemaundersøgelsen er en af ​​de største af sin slags til dato, og den tyder på en sammenhæng mellem kræfttype og behandlingsintensitet og kvaliteten af patientens sexliv.  

Data var baseret på 694 kvinder i alderen 18 til 39 år, diagnosticeret mellem januar 2016 og august 2017 og identificeret gennem officielle nationale sundhedsregistre.  

Halvdelen havde brystkræft og resten gynækologisk kræft, hjernetumorer eller lymfekræft. I alt 53 procent havde gennemgået intensiv behandling. 

Alle kvinder blev undersøgt halvandet år efter diagnosen om deres sexliv i løbet af den seneste måned.

Smerte ved seksuel aktivitet

Spørgsmålene i undersøgelsen var baseret på otte emner relateret til seksuel aktivitet, såsom tilfredshed med sexlivet, interesse for seksuel aktivitet, ubehag og smerte ved seksuel aktivitet og evnen til orgasme. 

Derudover blev patienterne bedt om at give en begrundelse for ikke at have sex med en partner og spurgt om kropsopfattelse, såsom om de havde svært ved at se sig selv nøgen. De vurderede også deres eget følelsesmæssige stressniveau.

Resultaterne blev sammenlignet med en tilfældig stikprøve på 493 kvinder i alderen 19 til 40 år uden en kræftdiagnose. 

Resultaterne viste, at størstedelen af ​​kvinder med kræft og kvinder uden (henholdsvis 83 procent mod 87 procent) havde haft sex eller onaneret i løbet af de seneste 30 dage.   

Imidlertid klagede to ud af tre (63 procent) kræftpatienter over mindst ét ​​seksuelt problem, såsom vaginalt ubehag. I kontrolgruppen var det 53 procent. Undersøgelsesdeltagere var også mere tilbøjelige til generelt at rapportere problemer relateret til enhver form for seksuel aktivitet. 

Kvinder med kræft rapporterede de fleste problemer med hensyn til manglende interesse for seksuel aktivitet (45 procent), evne til at nå orgasme (34 procent), tilfredshed med ens sexliv (22 procent) og vaginalt ubehag (22 procent og 28 procent, klitoris og labial henholdsvis). 

Ældre kvinder og dem med brystkræft eller gynækologisk cancer havde højere risiko for kønsrelaterede problemer. Dette var også tilfældet med patienter, der gennemgår mere intens behandling såsom højdosis strålebehandling og kemoterapi.  

Følelsesmæssig stress og en forvrænget opfattelse af deres kroppe efter kræftbehandling var forbundet med større seksuel dysfunktion. 

Vaginaltørhed eller -smerte og følelsen af ​​at være uattraktiv var nøglefaktorerne forbundet med manglende seksuel aktivitet med en partner. Dette var blandt kræftpatienter, og forfatterne fremhæver, at disse alle potentielt er relateret til kræftbehandling. 

Del artiklen med dine venner