Jørgen Bjerggaard Jensen mener, at andelen af opererede blærekræftpatienter ideelt bør ligge på 50-60 procent. Det tal er alle regioner i Danmark tæt på, viser årsrapporten.

Professor: Årsrapport fejer tvivl om operation ved blærekræft af bordet

Patienter med blærekræft har en bedre overlevelse, når de opereres. Det viser data fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, som er så overbevisende, at professor opfordrer kirurger til, at operere, hvis de er i tvivl.

Resultaterne fra seneste årsrapport fra Dansk Blære Cancer Database, Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), som dækker perioden 1. september 2020-31. august 2021, viser, at jo flere patienter med blærekræft, der opereres, des flere overlever.

I rapporten konkluderes det, at det overordnede indtryk er, at behandlingen af patienter med blæretumorer og prognosen efter denne behandling er meget ensartet og af høj kvalitet ved sammenligning med international standard. Det fremgår også, at andelen af patienter med blærekræft, som lever tre år efter behandling af enten strålebehandling eller operation, på et år er steget fra 62 procent til 68 procent.

At flere patienter overlever, skyldes at flere patienter opereres, mener professor i urinvejskirurgi og formand for Dansk Blære Cancer Database i RKKP, Jørgen Bjerggaard Jensen fra Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

"I den periode, hvor overlevelsen er steget, ligger det samlede antal af patienter, som får enten strålebehandling eller operation, ret konstant. Men antallet af patienter, som får tilbudt cystektomi, fjernelse af blæren, er i samme periode steget fra godt 30 procent til godt 40 procent på landsplan. Det siger mig, at det er rigtigt, det som allerede står i retningslinjerne, nemlig, at vi anbefaler operation frem for strålebehandling," siger Jørgen Bjerggaard Jensen på RKKP's hjemmeside.

Fordobling af opererede i Syddanmark

Region Syddanmark er den region, som har undergået den største omstilling i behandlingen af patienter med blærekræft. For fem år siden blev 25 procent af patienterne med blærekræft opereret i Region Syddanmark. I 2021 var andelen oppe på 51 procent. Samtidig er overlevelsen for patienterne steget markant, påpeger Jørgen Bjerggaard Jensen. Nu lever 72 procent af patienterne i Region Syd tre år efter operation.

Jørgen Bjerggaard Jensen mener, at andelen af opererede blærekræftpatienter ideelt bør ligge på 50-60 procent. Det tal er alle regioner i Danmark tæt på, viser årsrapporten.

Diskussionen kan forstumme

Dataene fra årsrapporten er så entydige, at Jørgen Bjerggaard Jensen opfordrer til, at hvis kirurger er i tvivl om, hvorvidt en patient kan gennemgå en operation, så skal man tilbyde patienten operation, frem for automatisk at dømme patienten uegnet til operation.

Jørgen Bjerggaard Jensen mener, at al faglig diskussion om, hvorvidt den overordnede gruppe af patienter med udbredt blærekræft skal tilbydes operation eller strålebehandling, nu kan høre op.

"Vi har ikke supergod videnskab på det her område, men når jeg som videnskabsmand kigger på de her data, vil det være uetisk og en overtrædelse af Helsinki-deklarationen at anbefale et randomiseret studie, hvor patienter trækker lod mellem operation og strålebehandling, når vi har så klare tegn på, at den nuværende standard, som er operation, har en klart bedre overlevelsesprognose," siger Jørgen Bjerggaard Jensen og tilføjer:

"Med de her data bør vi derfor lukke ned for diskussionen om behovet for et generelt studie om strålebehandling eller cystektomi. Men der kan være behov for et studie, som omfatter enkelte patientgrupper. For eksempel hvorvidt ikke så syge patienter med mindre alvorlig sygdom har bedst gavn af moderne og målrettet strålebehandling, så de bevarer deres blære, eller om de også har et bedre langtidsresultat efter operation."

Han understreger dog, at alle patienter vurderes individuelt inden rådgivning, og der kan være forskellige årsager til, at man vælger anden behandling end operation.

 

Emner: blærekræft

Del artiklen med dine venner