Nyt projekt: 3D-scanninger skal give mere nøjagtig kræftbehandling

3D-scanninger, hvor en computer bestemmer en tumors omfang, skal sikre mere nøjagtig kirurgi og strålebehandling til kræftpatienter. Det er håbet bag et nyt forskningsprojekt, som Aarhus Universitets Forskningsfond har bevilliget 2,5 mio. kr. til.

I projektet vil lektor Jasper Nijkamp fra Institut for Klinisk Medicin vil udvikle en 3D-scanningsenhed, som scanner en kirurgisk fjernet tumor. Herefter bliver 3D-billederne analyseret ved hjælp af computersoftware og sammenlignet med billeder fra patienten, inden tumoren blev fjernet. På den måde kan forskerne opbygge en stor mængde data om en tumor, som kan indgå i computerbaseret og intelligent beregning af kanten, omfanget og udseendet af en tumor.

I dag vurderer lægerne en tumors størrelse og omfang på baggrund af CT/MRI/PET-scanninger. Men scanningsbillederne viser ikke altid tydeligt, hvor kanten af tumoren går. Den computerbaserede 3D-beregning af tumoren kan i fremtiden bidrage til mere præcis kirurgi og strålebehandling, som er nøglen til at bekæmpe kræft.

3D-scanneren skal bruges på Aarhus Universitetshospitals patologiske enhed til validering af billeddannelsen med histologi og til at understøtte andre forskningsprojekter, der kan drage fordel af 3D-billederne.

Del artiklen med dine venner