”Vores idé var, at vi kunne tilbyde noget, der var ligeså godt som fluorescens, men det ser faktisk ud til, at det er en smule bedre end fluorescens," siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Ny dansk teknik til at finde blærekræft breder sig på hospitaler

Flere og flere sygehuse i ind- og udland er i gang med at indføre den danske teknik Narrow Band Imaging (NBI) til udredning af blærekræft samt ved operation. 

Den nye teknik kaldes Narrow Band Imaging (NBI) og handler grundlæggende om en særlig form for lys, som kan bruges til at undersøge blæren med. Lyset gør kræften klarere og mere velafgrænset at se på billeder.

I en række studier har teknikken vist sig effektiv og nem at bruge, og den er nu blevet indført i de danske retningslinjer i forbindelse med undersøgelse og behandling af blærekræft.

”Flere og flere sygehuse er i gang med at omstille til NBI. Der er desuden også fokus på vores undersøgelse ude i Europa, hvor man går mere og mere over til det i stedet for den nuværende metode med fluorescens,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen i en nyhed på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Han er professor og overlæge ved Aarhus Universitet, og har været ledende forsker bag teknikken.

Bedre end standarden

Jørgen Bjerggaard Jensen og hans team har sammenlignet NBI med de nuværende teknikker til undersøgelse og operation for blærekræft. Det drejer sig om hvidt lys, der bruges ved kikkertundersøgelser af blæren, samt fluorescens, der bruges ved kikkertoperationer. Undersøgelserne viser, at NBI er bedre end hvidt lys, og at teknikken er ligeså god som fluorescens til at finde kræft. NBI er imidlertid enklere og billigere at bruge end fluorescens, forklarer Jørgen Bjerggaard Jensen.  

”Fluorescens skal puttes op i blæren via et kateter en time inden, patienten bliver bedøvet. Og hvis patienten ikke kan holde på det, virker det ikke. Det er generende for patienten og besværligt, og de problemer har man ikke med NBI. Det er mere patientvenligt, det er billigere, og vi har desuden resultater på vej, der peger på, at man kan stille en mere sikker diagnose,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen til Kræftens Bekæmpelse.  

De nye resultater, som er på vej, bygger på en opgørelse over de patienter, som er blevet behandlet med NBI på afdelingen i Aarhus siden januar 2019. 

”Vores idé var, at vi kunne tilbyde noget, der var ligeså godt som fluorescens, men det ser faktisk ud til, at det er en smule bedre end fluorescens. Patienterne får dermed en bedre sikkerhed for, at de får den helt rigtige diagnose med det samme – og dermed også den optimale behandling,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen til Kræftens Bekæmpelse.

Emner: blærekræft

Del artiklen med dine venner