Ny mulighed for førstelinjebehandling mod fremskreden nyrekræft

ESMO: En kombination af lægemidlerne Opdivo (nivolumab) og cabozantinib som førstelinjebehandling mod nyrekræft med metastaser øger overlevelsen i højere grad end det, som i dag er standardbehandling, nemlig Sutent (sunitinib).

Det viser forskning, offentliggjort på kræftlægernes store kongres, ESMO.

Flere patienter reagerede også på kombinationsbehandlingen end på sunitinib, og der var en konsekvent fordel ved kombinationen på tværs af patientundergrupper, heriblandt alder, køn, PD-L1-ekspression og knoglemetastaser.

Kombinationsbehandlingen havde en tålelig bivirkningsprofil, hvor kun tre procent af patienterne måtte stoppe behandlingen på grund af bivirkninger. Til gengæld var det ni procent af patienterne, som fik sunitinib, som måtte stoppe.

Den samlede hyppighed af alvorlige bivirkninger var ens mellem de to behandlingsarme, men levertoksicitet var mere almindelig i kombinationsarmen. Derudover havde mere end 50 procent af patienterne i kombinationsarmen brug for en dosisreduktion af nivolumab+cabozantinib på grund af bivirkninger. 

Kombinationsbehandling er generelt et bedre valg

Immunterapi-kombinationen er dermed klinisk meningsfuld på flere planer, konstaterer én af hovedforfatterne til studiet.

"Risikoen for progression eller død blev reduceret med næsten 50 procent, død blev reduceret med 40 procent og responsraten blev fordoblet. Dette bliver en vigtig behandlingsmulighed at vælge imellem. Jeg tror, ​​at livskvalitet kunne differentiere denne nye terapi, da der var en statistisk signifikans, der favoriserede kombinationsarmen med begge de spørgeskemaer, vi brugte. En anden faktor, der skal overvejes, er, at klinikere er fortrolige med begge disse lægemidler,” siger Toni K. Choueiri i en pressetekst fra ESMO. Han medforfatter på studiet og professor i medicin, Harvard Medical School.

 

Emner: nyrekræft

Del artiklen med dine venner