Kræftrelateret kognitiv svækkelse skyldes ikke kun kemoterapi

Kræftrelateret kognitiv svækkelse (CRCI) er ikke begrænset til kemoterapi. Det konkluderer en gennemgang af litteratur på området, som er offentliggjort i årene 2012-2019.

Resultaterne, som er offentliggjort i Annals of Oncology, har undersøgt kognitiv svækkelse hos patienter med kræft, som ikke sidder i det centrale nervesystem (CNS), hovedsageligt efter kemoterapi.

Forskerne bag undersøgelsen skriver om baggrunden for undersøgelsen, at fordi kognitive vanskeligheder har en negativ indvirkning på livskvalitet med hensyn til bl.a. tilbagevenden til arbejde, sociale relationer og selvtillid i forbindelse med langvarig kræftbehandling, er der en stigende efterspørgsel fra patienternes side om hjælp til kræftrelateret kognitiv svækkelse. Dette har ført til undersøgelser, der indebærer kognitiv rehabilitering hos kræftpatienter.

I undersøgelsen har forskerne udført PubMed-søgning i artikler, der blev offentliggjort mellem 2012 og marts 2019.

De fandt blandt andet, at nye undersøgelser viser, at ikke kun kemoterapi, men også andre kræftbehandlinger, såsom hormonbehandlinger og målrettede behandlinger, kan føre til kognitive problemer.

Viden om faktorer, biologiske markører eller hjernefunktioner forbundet med CRCI er forbedret, konkluderer forskerne. Faktorer såsom alder og genetiske forandringer kan disponere personer til en højere risiko for kognitiv svækkelse, mens dårlig ydeevne i neuropsykologiske tests er forbundet med mindre grå substans i hjernen samt mindre forbindelse og aktivering efter kemoterapi.

Hos dyr viste det sig, at hippocampus-baseret hukommelse og udøvende funktioner, formidlet af frontallapperne, var særligt modtagelige for virkningerne af kemoterapi. 

Et vigtigt næste trin er at identificere strategier til håndtering af kognitive vanskeligheder, herunder kognitiv træning og fysisk træning.

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer til tværfagligt samarbejde mellem onkologer, neurologer, billeddannelsesforskere og neurovidenskabsmænd for at definere mekanismer for CRCI og for at optimere medicinsk behandling og patienters rehabilitering. Tidlig påvisning af kognitiv svækkelse er nødvendig, især hos ældre patienter.

Del artiklen med dine venner