Josina mener det er vigtigt at vide, at du ikke er alene med dine senfølger, og at der er håb forude. Foto: Charlotte Trippetti

Sådan kommer du videre med senfølger

Efter en overstået kræftbehandling er der mange der får senfølger, og det kan være svært at finde livsglæden igen og få forståelse fra omverdenen.  

”Du skal acceptere den præmis, at du har senfølger, og så rette fokus på det du kan gøre for at afhjælpe generne.”

Ordene kommer fra Josina Bergsøe, som i 2010 fik konstateret brystkræft og efterfølgende fik kemoterapi og antihormoner. Efter endt behandling, troede hun, at nu var hun rask og alt var godt, men sådan gik det ikke helt.

Josina havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hun skulle få senfølger. Det var ikke blevet nævnt under hendes lange behandlingsforløb - faktisk blev det kun omtalt i små vendinger som; ”du kan godt få hedeture eller det kan være dine slimhinder bliver tørre”, men ikke meget om, hvad hun så kunne gøre for at afhjælpe generne.

Senfølger efter kræft
Af Josina Bergsøe
Frydenlund
216 side
269 kr. lledtekst

Det fik hende til at researche for at finde hjælp og gode råd. Desværre var det sparsomt med information.

”Jeg talte med andre kvinder, der som mig, desperat ledte efter oplysninger. De følte sig overset og efterlyste forståelse og accept fra familier og arbejdsmarkedet. For selvom de var færdigbehandlet, følte de sig ikke raske, ” siger Josina.

På baggrund af hendes egen erfaring og den manglende information, besluttede hun sig for at skrive en bog om senfølger. Den udkom i 2014, og er stadig den eneste bog, der direkte berører emnet, på trods af tusinder af kræftoverlevere døjer med diverse gener og ubehag.

Da jeg var i gang med bogen kom senfølger på dagsorden på Christiansborg, og Kræftens Bekæmpelse ansatte efterfølgende professor og overlæge, dr.med. ph.d. Christoffer Johansen til at lede forskningsenheden Livet efter Kræft. Han er den første professor i senfølger i hele Europa.

”Det var som om ’man’ vågnede op, og alle de her kræftoverlevere nu skulle tages alvorligt, for det var vel ikke bare pjat, at de stadig følte sig syge. Ved at ansætte en professor i senfølger, blev der sat fokus på, at patienterne skal have hjælp til at leve et godt liv med kvalitet og livsglæde efter sygdommen,” fortæller Josina.

Josinas bog henvender sig til alle, der har været igennem et kræftforløb. Og det er uanset om man har fået
kemoterapi, stråler, antihormoner eller operation.

”Mange tror fejlagtig at senfølger kommer efter man har fået kemo og stråler, men antihormoner kan også give rigtig mange gener. Og selvom der slet ikke har været nogen efterbehandling, kan det at have haft kræft, efterfølgende give angst, depression og andre senfølger. Så der er mange hensyn at tage,” siger Josina. 

Josina er i dag en eftertragtet foredragsholder og bliver booket i hele landet til at holde foredrag om senfølger.

Efter påske vil Josina blogge på Propatienter med gode råd og små historier.


Få her 5 gode råd fra Josina:

1. Accepter dine senfølger

Lad være med at bruge for meget krudt på hvad senfølgerne skyldes. Er det kemoen eller antihormonerne? Og hvad hvis jeg ikke havde fået den og den behandling? Drop hvis, hvis og hvis. Det hjælper dig ikke. Accepter at du har senfølger. For først der, kan du begynde at tænke på det du kan gøre for at komme videre og få det bedre. 

2. Træn hjernen

Spil kan være med til at træne hjernen, især hvis du har fået kemoterapi. Fx vendespil, huskespil og computerspil. Du kan også kaste dig over sudoku og krydsogtværs.  

3. Få en bedre søvn

Dyrk motion, for det gør dig træt i kroppen. Du behøver ikke at stile efter at gennemføre et maraton, bare gør noget du har lyst til, så kroppen bliver træt. Det kan være en god lang gåtur i det dejlige forårsvejr.

4.Opret fugtighedsbalancen

Mange kvinder får tørre slimhinder efter kræftbehandling, og her kan Vagifem være en stor hjælp. Det er stikpiller, der placeres med et plastikrør i skeden og modvirker tørhed og genopretter fugtighedsbalancen. Produktet indeholder hormoner og fås på recept.

5. Dæmp hedeturene

Hedeture følger næsten altid med efter kemo og efterfølgende antihormoner. Nogle har gavn af akupunktur eller akupressur, og andre synes det hjælper med en sukkerfri kost og at undgå alkohol og varme drikke.

 

Josina Bergsøe fik konstateret brystkræft i 2010 og skrev i 2011 Tabuknuseren om sit sygdomsforløb. I 2012 modtog hun FEMINAs kvindepris for at sætte fokus på brystkræft, og i 2013 blev hun formand for fonden A Race Against Breast Cancer.

Emner: senfølger senfoelger dethelemenneske

Del artiklen med dine venner