Massage kan afhjælpe smerter ved nerveskader efter kemoterapi

Onkologisk massage tre gange om ugen kan reducere oplevelsen af smerter hos patienter med nerveskade forårsaget af kemoterapi, kaldet kemoterapi-induceret perifer neuropati (CIPN).

Det viser et pilotstudie, som bliver præsenteret på kongressen Supportive Care in Oncology Symposium i San Francisco.

”CIPN er en af ​​de mest bekymrende og vedvarende bivirkninger af kræftbehandling og kan have en betydelig indflydelse på livskvalitet. At finde evidens for understøttende komplementærbehandlinger såsom massage er bydende nødvendigt, da vi leder efter måder at forbedre livskvaliteten på. Denne undersøgelse giver vigtige resultater, der kan hjælpe til fremtidige studier, der yderligere kan validere rollen for onkologisk massage mod CIPN,” lyder det i en kommentar til studiet fra Joseph Rotella, som er teammedlem i Supportive Care in Oncology Symposium's nyhedsplanlægning.

Undersøgelsen omfattede patienter, der var 18 år eller ældre, og som oplevede neuropati i benene, der blev tilskrevet kemoterapierne oxaliplatin, paclitaxel eller docetaxel. 

Studiet undersøgte dosering af onkologisk massage, herunder varigheden af ​​hver massagesession (30 minutter) samt det samlede antal (op til 12) og frekvensen af ​​behandlinger (to gange ugentligt i seks uger mod tre gange ugentligt i fire uger). Ud over en behandlingsgruppe, hvor de berørte ben blev behandlet med en standardiseret massageprotokol, omfattede undersøgelsen også en kontrolgruppe, hvor et område, der ikke var involveret i neuropati, blev behandlet.

Protokollen omfattede brug af en svensk massageteknik sammenlignet med Shiatsu, Deep Tissue eller andre massageteknikker leveret af to onkologiske massageterapeuter, det vil sige massageterapeuter, der har ekspertise i at arbejde med kræftpatienter. 

De personer, der fik massage tre gange om ugen, viste statistisk og klinisk signifikant forbedring med smerterne sammenlignet med dem, der fik massage to gange om ugen. Vedvarende forbedring blev observeret efter ti uger uger (slutningen af ​​studiet) i gruppen, der fik massage tre gange om ugen.

Emner: senfølger

Del artiklen med dine venner