Blodprøver finder forskellige kræfttyper på tværs af stadier

To typer af blodprøver viser lovende takter som screeningsværktøjer til at identificere patienter med forskellige kræfttyper på tværs af forskellige stadier.

Det viser resultater fra to studier præsenteret på ASCO Breakthrough-mødet, der fandt sted i oktober i Bangkok, Thailand.

Mens begge fremgangsmåder bruger cellefrit DNA (nedbrudte DNA-fragmenter, der cirkulerer gennem blodbanen og kan komme fra en række kilder, herunder døde tumorceller) til at identificere molekylære signaler om kræft, bruger en af ​​fremgangsmåderne også såkaldte proteinmarkørresultater.

Den første test kan opdage flere typer kræftformer på tværs af faser. Den er baseret på DNA-methylering, som er en kemisk proces, der kan ændre, hvordan et gens funktion udføres af kroppen uden at ændre DNA's rækkefølge. 

I undersøgelsen inkluderede forskerne mere end 20 tumortyper og alle sygdomsstadier. Analysen, som blev præsenteret på mødet i Bangkok, omfattede 1.264 personer, hvoraf 654 havde kræft.

Resultaterne viste, at teknologien kunne opdage kræft i 76 procent af tilfældene på tværs af stadier for et forudbestemt sæt af 12 nøglekræfttyper. Når testen opdagede kræft, identificerede teknologien, hvor kræften stammede fra i kroppen i 96 procent af tilfældene. Af dem var 93 procent af resultaterne korrekte.

Teknologien havde en 30 procent lavere falsk-positivrate end forventet.

”Den lave falsk-positive rate er vigtig, fordi vi er nødt til at minimere potentialet for unødvendige diagnostiske test og den angst, der vil opstå som følge af falsk-positive resultater. Resultaterne understøtter den potentielle kliniske anvendelighed af denne målrettede methyleringsteknologi, hvilket styrker vores igangværende bestræbelser på at bringe en multicancer, blodbaseret, tidlig påvisningstest ind i klinikken for at hjælpe læger og patienter i bestræbelserne på at forbedre kræftspecifikke resultater,” siger Minetta Liu, der er medicinsk onkolog og formand for onkologisk forskning ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, USA, i en pressemeddelelse.

Den anden test integrerer såkaldt ’shallow’ helgenom-sekventeringsdata fra cellefrit DNA og proteinmarkørresultater. Også den var effektiv. 

Del artiklen med dine venner