”To måneder er ofte der, hvor grænsen går, når et dyrt lægemiddel skal godkendes. En måned er for lidt, seks måneder er godt – men hvad med to måneder?" spørger Per Pfeiffer.

Immunterapi på vej til patienter med leverkræft - spørgsmålet er, om medicinen kan godkendes

Immunterapi er så lovende en mulighed for patienter med leverkræft, at den formentlig vil være tilgængelig for patienter med avanceret leverkræft inden for et års tid, mener professor Per Pfeiffer fra Odense Universitetshospital.

Et studie, hvor man sammenligner immunterapien Opdivo (nivolumab) i første linje med standardbehandlingen mod leverkræft, Nexavar (sorafenib), hos patienter med avanceret leverkræft, viser, at Opdivo gav to måneder længere overlevelse end Nexavar. 

Spørgsmålet er nu, om en overlevelsesgevinst på to måneder er nok til, at myndighederne vil godkende lægemidlet, påpeger Per Pfeiffer.

”To måneder er ofte der, hvor grænsen går, når et dyrt lægemiddel skal godkendes. En måned er for lidt, seks måneder er godt – men hvad med to måneder? Og hvad hvis det er to måneder med færre bivirkninger? Studiet viser, at der var lidt længere overlevelse, færre bivirkninger og bedre livskvalitet for de patienter, der fik immunterapi. Derfor mener jeg, at man selvfølgelig skal anmode om, at det bliver godkendt, også i Danmark,” siger Per Pfeiffer. 

Immunterapi i kombination med Avastin

I et andet studie har man også undersøgt immunterapi mod leverkræft, denne gang i form af Tecentriq (atezolizumab), i kombination med Avastin (bevacizumab). Tecentriq plus Avastin gav en periode på 5,6 måneder inden tilbagefald (progressionsfri overlevelse) mod 3,4 måneder med Tecentriq alene.

”Der er endnu kun en kort opfølgning, men det ser ud som om, at kombinationsbehandlingen holder sygdommen væk i længere tid,” siger Per Pfeiffer.

En acceptabel sikkerhedsprofil sammen med fordelen for længere progressionsfri overlevelse tyder på, at Tecentriq plus Avastin er en lovende førstelinjemulighed for leverkræft, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

Emner: leverkræft

Del artiklen med dine venner