Hos hver 15. kræftpatient kan lægerne ikke finde primær tumor

Hos en del kræftpatienter med spredning kan lægerne ikke finde den primære tumor, og patienterne får kemo. Men ny forskning antyder, at hver tredje af patienterne kunne være egnet til at få målrettet behandling eller immunterapi.

Forskerne bag en undersøgelse præsenteret på kræftkongressen ESMO opfordrer kræftlæger til at droppe den opgivende holdning til manglende primære tumorer, for hver tredje patient uden en tydelig primær tumor ville kunne få en mere effektiv målrettet behandling med en DNA-profilering, der afslører mutationsændringer, mener forskerne.

”CUP (carcinoma of unknown primary, red.) er en smule paria, fordi folk ikke forstår det og antager, at der ikke kan gøres noget. Vi er nødt til at ændre denne holdning og tilskynde klinikere til at kigge efter og behandle årsagerne til hver patients sygdom ved hjælp af DNA-profilering," opfordrer professor Jeffrey Ross, Upstate Medical University, Syracuse, USA, førsteforfatter til undersøgelsen.

Resultaterne viser, at en ud af tre patienter uden primær tumor (CUP) muligvis ikke er tilstrækkeligt behandlet med standard-kemoterapi.

"Standardbehandling for CUP har ikke ændret sig i årtier, så hvis vi kan ændre resultatet for en ud af tre patienter med målbare mutationer identificeret ved DNA-profilering, kan det have en vigtig indflydelse," siger professor Ross.

CUP påvirker cirka en ud af 15 patienter med kræft på trods af undersøgelser for at forsøge at identificere den primære tumor, som kræften har spredt sig fra. De modtager derefter anti-kræftbehandling og/eller palliativ pleje for at lindre symptomer, der stammer fra spredningen af ​​deres kræft. Imidlertid overlever kun ca. én ud af 10 patienter i et år.

En analyse af 303 vævsprøver fra patienter uden primær tumor indsamlet i 2018 brugte avanceret teknologi til at søge efter DNA-ændringer og afslørede, at 32 procent kunne have været behandlet med de nyeste lægemidler.

Den samme teknologi bruges nu i en igangværende undersøgelse, der tilfældigt udvælger patienter med CUP i to grupper: En gruppe får individuel målrettet behandling eller immunterapi baseret på deres DNA-profilering, den anden gruppe får standard kemoterapi. De første resultater forventes inden for de næste par år.

Behovet for en større forståelse af CUP-tumorbiologi og en bredere række målrettede terapier styrkes af skuffende resultater af en andet forsøg, som lørdag blev præsenteret på ESMO-kongressen.

Denne undersøgelse anvendte genekspressionsteknologi til at identificere den mest sandsynlige primære tumorkilde hos patienter med CUP. Imidlertid kunne den bedst tilgængelige målrettede og anden behandling, der er skræddersyet til primære tumorer, ikke forbedre sygdomsforløbet eller overlevelsen sammenlignet med standard kemoterapi.

”Resultaterne er skuffende, men mange af patienterne havde kræft i bugspytkirtlen og andre former for kræft, som er ekstremt vanskelige at behandle, og som der ikke er målrettede behandlinger for," forklarer professor Karim Fizazi fra University of Paris Sud i Frankrig, der er undersøgelsens førsteforfatter.

"”Vi har brug for bedre tests - især for de værste kræftformer, - der ikke kun afslører identiteten på ​​hver patients primære tumor, men også den detaljerede biologi for deres kræft og de potentielle mål for behandlingen. Derudover har vi brug for bedre våben til at angribe disse mål. Det er ikke nok at vide, hvad målene er, vi skal være i stand til at gøre noget ved dem," konkluderede Fizazi.

I kommentarer til resultaterne af de to præsentationer understregede dr. Harpreet Wasan, Imperial College i London, vigtigheden af ​​at forstå den grundlæggende biologi af CUP og ikke kun oprindelsen af ​​den primære tumor.

”Klassificering af CUP på grundlag af en test, der peger på dens oprindelsessted, er ikke nok til at forbedre patientens resultater. Dette er grimme tumorer, der opfører sig meget mere aggressivt og spreder sig meget tidligere end en typisk tumor, der er diagnosticeret med et klart, primært sted. Vi har derfor brug for en bedre forståelse af biologien, der driver CUP på de steder, hvor den findes, snarere end hvor den startede, så vi kan vælge den mest relevante målrettede terapi," siger Wasan.

”Vi ved nu, at en tredjedel af patienter med CUP kunne få skræddersyet behandling, der allerede er tilgængelig. Vi ved endnu ikke, om denne tilgang forbedrer deres resultater, og det er hvad den meget vigtige igangværende undersøgelse er designet til at vise," understreger Wasan.

Emner: esmo19

Del artiklen med dine venner