Elektronísk tunge kan afsløre blærekræft tidligt

Smagen af urin kan afsløre blærekræft, så derfor forsøger spanske forskere nu at udvikle en elektronisk tunge for at kunne diagnosticere sygdommen tidligere.

Læger diagnosticerer ca. halvdelen af ​​alle kræftformer i blæren, mens kræften stadig er i et meget tidligt stadie eller, som det er tilfældet i ca. en ud af tre tilfælde, allerede har spredt sig til andre dele af blæren. I de resterende tilfælde vil kræften have spredt sig til nærliggende væv eller lymfeknuder omkring blæren.

I øjeblikket er de mest almindelige måder til at påvise blærekræft såkaldte cystoskopier og urincytologitest. De førstnævnte er dyre, kræver snit eller stik for at trænge ind i kroppen og er meget afhængige af, hvordan lægen udfører dem, mens sidstnævnte ikke er særlig effektiv til at opdage kræft i dens tidlige stadier.

Derudover er cytologiprøver tilbøjelige til fejl, da de ikke er det bedste redskab til at fortælle forskellen mellem betændelse og kræft.

Så i en søgen efter at finde en bedre måde at diagnosticere blærekræft, vil spansk-baserede forskere fra bl.a. det polytekniske universitet i Valencia (UPV) og Center for Biomedicinsk Research inden for bioingeniørarbejde, biomaterialer og nanomedicin i Madrid forsøge at udvikle en ikke-invasiv metode med smagssensorer.

Elektroniske tunger kan efterligne den menneskelige smagssans ved hjælp af mønsterinformationssoftware og sensorer, der kan opdage opløselige forbindelser.

Forskere bruger enheden til at analysere mad, vand, vin eller sprængstoffer, men de kan også bruge den til at teste prøver af menneskelige væsker til at opdage sygdomme.

Forskerne præsenterede anvendelsen af ​​elektroniske tunger til påvisning af blærekræft på XIII International Workshop on Sensors and Molecular Recognition i Valencia.

Ideen er baseret på tidligere undersøgelser, der har afsløret metaboliske forskelle i urinen hos mennesker, der har blærekræft.

Forskerne mener, at brug af elektroniske tunger til test af disse urinprøver kan vise sig at være en billig og letanvendelig teknik til at opdage blærekræft i de tidligste stadier.

"De foreløbige resultater af denne undersøgelse indikerer med en 75 procent nøjagtighed, at [....] med en passende behandling af dataene kan foretage en ikke-invasiv diagnose ved overvågning af patienter med blærekræft," siger Carmen Martínez Bisbal, der er medforfatter på projektet.

Del artiklen med dine venner