Danmark gør det godt - men kan gøre det endnu bedre, siger Jesper Fisker.

Kræftoverlevelsen tordner opad - men Danmark kan gøre det bedre

Kræftoverlevelsen i Danmark har taget et kvantespring de seneste 20 år, blandt andet er overlevelsen efter tyk- og endetarmskræft steget markant. Men der er stadig lande, der gør det bedre end os. Det viser en sammenligning af kræftoverlevelsen i Danmark og seks andre rige lande, som Kræftens Bekæmpelse har bidraget til.

Den nye undersøgelse er publiceret i The Lancet og omfatter data for 3,8 mio. kræftpatienter i syv lande og er foretaget af forskere i WHO’s kræftforskningsinstitut IARC for The International Cancer Benchmarking Partnership (ICBP), som er et internationale kræftsamarbejde.

Overordnet er kræftoverlevelsen steget i alle de syv lande, der er er med i undersøgelsen – nemlig Australien, Canada, Irland, New Zealand, Norge, Storbritannien og Danmark. Men nogle af de mest iøjnefaldende resultater står Danmark for, nemlig i overlevelsen for patienter med tyk- og endetarmskræft. For disse patienter er femårsoverlevelsen steget med henholdsvis 17 procentpoint for tyktarmskræft og 21 procentpoint for endetarmskræft i perioden 1995-2014.

Men Australien, Canada og Norge har konsekvent de bedste tal for kræftoverlevelse, mens Danmark ligger i midterfeltet. For eksempel har australske patienter med tyk- og endetarmskræft stadig en bedre overlevelse end de danske – på trods af Danmarks store fremgang. I Australien var 71 pct. af patienter både med tyktarmskræft og endetarmskræft i live fem år efter diagnosen i 2010-2014 – mod henholdsvis 66 og 69 pct. i Danmark.

"Vi har al mulig grund til at glæde os over den store fremgang i kræftoverlevelsen, som er resultatet af den massive indsats på kræftområdet i Danmark de seneste 20 år. Fire kræftplaner, kræftpakker, der sikrer hurtig adgang til undersøgelse og behandling samt nye og bedre behandlinger har alt sammen medvirket til, at Danmark er et af de lande i verden, der har haft de største forbedringer i kræftoverlevelsen," siger Jesper Fisker, der er adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Han mener, at Danmark nu se på, hvordan vi kan få stillet kræftdiagnosen endnu tidligere, da det øger chancerne for at blive helbredt.

"Vi skal løse problemerne med den sociale ulighed, som præger hele kræftforløbet fra start til slut. Og så skal vi have en national handleplan mod tobak, som er den største enkeltårsag til kræft og samtidig har indflydelse på, hvordan man klarer sig igennem en kræftsygdom," siger Jesper Fisker.

 

Så meget er kræftoverlevelsen øget i Danmark i perioden 1995-2014:

  • Mavekræft: 8,6 procentpoint
  • Tarmkræft: 16,6 procentpoint
  • Endetarmskræft: 21 procentpoint
  • Bugspytkirtelkræft: 6,4 procentpoint
  • Lungekræft: 10,7 procentpoint
  • Æggestokkræft: 10,1 procentpoint
Del artiklen med dine venner