Kamp-ord om kræft kan skade vores syn på forebyggelse

Ord som ‘angriber’, ‘overvandt’ og ‘kamp’ er ofte blevet brugt om kræftbehandling og patienter med sygdommen, men forskning viser, at ordene også kan påvirke mennesker negativt - selvom de ikke har haft kræft.

I en canadisk undersøgelse har næsten 1.000 deltagere læst forskellige tekster om kræftforløb, hvor der i nogle af dem er blevet brugt krigsmetaforer, skriver DR.

Resultaterne viser, at hvis krigsmetaforer bruges om kræftbehandling, så øger det opfattelsen af, hvor svært det er at behandle en kræftsygdom - at kræft virker som en sygdom, der er helt ude af menneskets hænder - selvom mange kræftformer kan forebygges eller opdages i tide.

Ifølge undersøgelsen kan krigsretorik få forebyggelse af sygdommen til at fremstå som mindre effektiv - end hvis der ikke var blevet brugt 'kamp-ord'.

Cheflæge i Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman, mener, at brugen af krigsretorik kan ramme en bestemt gruppe mennesker hårdt.

"Vi har de seneste år fået meget fokus på social ulighed i forhold til kræft. Og jeg er helt overbevist om, at netop krigsretorik kan virke positivt på ressourcestærke mennesker. Men jeg tror bestemt ikke, at mennesker, der både ryger og drikker for meget alkohol, bliver motiveret af krigsretorikken," siger han til dr.dk.

"De ressourcestærke, der motionerer tre gange om ugen og spiser sundt, skal nok selv komme til lægen og til forebyggende undersøgelser," siger Niels Kroman.

Del artiklen med dine venner