Sagar Lonial.

Forskning: Lægemiddel mindsker risikoen for at ulmende myelomatose udvikler sig

ASCO: Lægemidlet Revlimid reducerer signifikant risikoen for, at såkaldt smoldering (’ulmende’) myelomatose udvikler sig til kræft hos patienter med moderat eller høj risiko.

Det viser resultater fra forskning, som netop er blevet præsenteret på kræftlægernes store årsmøde i American Society of Clinical Oncology (ASCO).

”Vi ser typisk to typer patienter; Dem, der er ivrige og vil gøre noget for at forhindre kræften i at udvikle sig, og dem, der er mere forsigtige og er villige til at se tiden an. Det er glædeligt at vide, at der især for den første gruppe af patienter nu kan være en levedygtig behandlingsmulighed,” siger studiets førsteforfatter, Sagar Lonial fra Winship Cancer Institute of Emory University, Atlanta, USA.

I forskningsstudiet modtog 44 personer med mellem- eller højrisiko smoldering (’ulmende’) myelomatose Revlimid for at vurdere behandlingens potentielle effekt.

En del af forskningen viser, at overlevelsen inden tilbagefald efter hhv. et, to og tre år 98 procent, 93 procent og 91 procent for patienter, som fik Revlimid, og 89 procent, 76 procent og 66 procent for dem, der ikke fik behandlingen.

Mange patienter afbrød dog behandlingen på grund af giftighed. De mest almindelige bivirkninger, som blev set hos 28 procent af patienterne, omfattede træthed og ikke-hæmatologiske eller knoglerelaterede bivirkninger. Højkvalitativ neutropeni, som er et lavt antal neutrofiler (en type hvide blodlegemer), blev set hos omkring fem procent af patienterne. Der var ingen patientindberettet forskel i livskvalitet imellem de patienter, som tog Revlimid, og dem, som ikke gjorde det.

Forskerne bag studiet udfører i øjeblikket en analyse af personer, der er stoppet med at tage Revlimid på grund af giftighed for at se, om også begrænsede doser af medicinen kan forsinke udvikling af myelomatose.

Ved tilmelding til studiet MR-scannede forskerne patienternes rygsøjle og bækken for at opdage sygdommen, hvilket er en mere følsom teknik end rutinemæssig røntgenundersøgelse, der blev brugt i tidligere undersøgelser, der har undersøgt interventioner til smoldering myelomatose. F.eks. en spansk undersøgelse fra 2015, som viste, at kombinationen af ​​Revlimid og dexamethason forlængede tiden, før folk med SMM udviklede myelomatose samt forlængede deres overlevelse.

Ifølge forskerne bag det nye studie kan de kombinerede positive resultater af deres forsøg og det spanske forsøg fra 2015 understøtte en ændring i klinisk praksis.

Emner: myelomatose knoglemarvskræft ASCO19

Del artiklen med dine venner