”Omsorg - det er noget, man spiser," lyder Gitte Jagtmans mantra.

Gitte styrer ernæringen på kræftafdeling: Patienterne skal kunne få lækkerier hele døgnet

Sosu-assistent Gitte Jagtman er ansat på Onkologisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital til konstant at opprioritere ernæringsplejen. Det betyder bl.a., at tilbuddene af mad er mange og varierede, at alle retter samt brød er hjemmelavet, måltiderne bliver delikat anrettet og kan spises i en dagligstue, der måske får patienterne til – i et kort øjeblik - at glemme, de er på et hospital.

Målrettet ernæringspleje er i stærk fokus på Herlev og Gentofte Hospitals onkologiske afdeling. Strategien er lagt for år tilbage, og hver enkelt medarbejder kender sit ansvar.

Sosu-assistent Gitte Jagtman er tovholderen. Hun er ansat for konstant at gøre ernæring til et højtprioriteret område. I den forbindelse har hun det forkromede overblik og den daglige kontakt til køkkenpersonalet, leverandører og afdelingens plejepersonale. Men som det allervigtigste er hun den, der går i front, når det gælder støtte, hjælp og rådgivning til de kræftpatienter, der slås med manglende appetit og et vægttab.

”Omsorg - det er noget, man spiser.” Sådan lyder Gitte Jagtmans mantra. Og det er netop den form for omsorg, hun og hendes kolleger gør alt for at give patienterne hver eneste dag.

”Patienterne oplever mange gange, at der skal noget ekstra til, for at de kan spise. Og det ekstra vil vi gerne yde. Kan vi friste med en lun pandekage eller en lille portion citronfromage, så gør vi det. Vi er indstillet på at agere og finde en løsning for den enkelte patients skyld, og når han eller hun så endelig har spist en lille smule, kommer vi tilbage, tager patienten om skulderen og spørger, om det smagte godt. Vi bruger tid, vi er til stede, og vi forstår. Når man har kvalme, er det svært at spise – ligesom angsten og uroen i forbindelse med at gå og vente på besked om sygdommens omfang også spiller ind på appetitten. Men vi har døgnet rundt rigtig mange tilbud, når det gælder mad og små anretninger. Det er meget vigtigt, at der også er mulighed for at servere et måltid, når kl. f.eks. er 20. Og i den forbindelse gør hele afdelingen en forskel. Mine kolleger ved, at de altid kan finde f.eks. en pandekage, en portion is eller en kop klar suppe. Her er tale om et meget vigtigt teamwork. Det er altafgørende for os alle at vise patienterne, at vi gerne vil dem.”

Køleskab i dagligstuen

Rent fysisk har man på afdelingen også gjort en ekstra indsats for at skabe indbydende og hyggelige rammer, patienterne kan spise i.

”Da jeg begyndte på afdelingen for 11 år siden, var der placeret to madvogne på gangen, hvor patienterne kunne hente deres mad, hvorefter de fleste gik tilbage på deres stue og spiste dér. Nu har vi skabt en hyggelig dagligstue med et hjemligt miljø, som gør, at patienterne i et øjeblik kan glemme, at de opholder sig på et hospital. Her kan de spise sammen og hygge sig med hinanden.”

Desuden er der placeret et stort køleskab i stuen med en plakat på døren, som fortæller, hvad afdelingen kan tilbyde madmæssigt. Den synlighed har ifølge Gitte Jagtman haft stor positiv betydning. Patienterne sætter pris på selv at kunne hente et lille ekstramåltid uden at skulle spørge om hjælp. De bruger det tilbud.

Et andet nøgleord i ernæringsplejen er kvalitet.

”Alt hos os er hjemmelavet – der er intet halvfabrikata. Selv medisterpølsen er lavet fra bunden. Bageren møder også ind hver morgen, så der er friskt brød hver dag. Vi prøver at tænke anderledes og gøre måltiderne så lækre og indbydende som overhovedet muligt. Men mange af patienterne har brug for at spise mere end tre hovedmåltider. Derfor kommer jeg hver formiddag rundt på afdelingen og tilbyder is, frisk frugt, citronfromage og proteindrikke. Vores samlede indsats giver resultater. Vi får flere af patienterne til at spise lidt ekstra.”

Rådgivning og gode ideer

Mange kræftpatienter er ofte indlagt på afdelingen ad flere omgange i løbet af deres sygdomsforløb. Og mange er nervøse for, hvordan de skal klare at spise tilstrækkeligt i de perioder, de er hjemme. Ligesom de kan være i tvivl om, hvad der er godt at indtage.

”Jeg giver gode ideer og vejleder patienterne omkring deres ernæring. Da de aldersmæssigt kan spænde fra 16 til 90 år, bliver der tale om helt individuel rådgivning. Patienterne har ofte dårlig samvittighed, når de taber sig, og derfor er det vigtigt at pointere, at drikker de bare tre små slurke af en energidrik, er det bedre end slet ingenting. Jeg kan også give dem nogle ideer til mellemmåltider. F.eks. kan en lille rejemad gøre godt eller blot et par osteklodser. De får nogle redskaber omkring ernæring, som de kan bruge hjemme.”

Rent videnskabeligt foreligger der ingen resultater af den opprioriterede ernæringspleje, men patienterne udfylder under indlæggelsen et evalueringsskema. Her er der stor ros af de mange madtilbud, af selve kvaliteten og måden, som maden bliver serveret på. De faktorer animerer patienterne til at spise.

”Det er jo meningen med det hele. Så den konklusion er fantastisk – specielt når man tænker på, hvor syge mange af vores patienter er.”

 

 

Emner: ernæring dethelemenneske

Del artiklen med dine venner