”Når personalet derefter skal tale med patienten, kan de orientere sig i præcis, hvordan situationen ser ud aktuelt. De kender patientens kostindtag, ubehag og aktivitetsniveau og ved på den baggrund, hvad det er nødvendigt at fokusere på. De kan forberede sig og samtidig opfordrer patientens indtastede informationer personalet til at tage stilling og gøre noget ved underernæring som problem. Et vægttab kan ikke længere overses," siger Mette Holst.

Vi kan få kræftpatienter til at tage på i vægt

Mange kræftpatienter taber sig som følge af behandlingen, og vægttabet giver dårligere livskvalitet og overlevelse. På Center for Ernæring og Tarmsygdomme, Aalborg Universitetshospital, har man udviklet en app, som kan hjælpe patienter, som har tabt sig for meget.

NutriDia er navnet på appen, som har været finansieret via puljemidler af Sundhedsstyrelsen.

”Vi har udviklet et IT-system, der kort sagt via en tæt dialog mellem den enkelte cancerpatient og de fagprofessionelle på hospitalet kan sørge for, at patienten ikke taber sig. Hvis han eller hun allerede er underernæret, kan man også via systemet finde metoder til, at patienten igen tager på i vægt,” siger Mette Holst, forskningsleder for Klinisk Ernæring, Ph.D, Center for Ernæring og Tarmsygdomme, Aalborg Universitetshospital. Hun har siden september 2016 stået i spidsen for projektet NutriDia. Projektet blev afsluttet ved udgangen af 2017.

”Overordnet er der tale om et beslutningsstøtteværktøj, som kan hjælpe cancerpatienter, der døjer med et betydende vægttab og de sundhedsfaglige, de har kontakt til under kræftforløbet, med at træffe kvalificerede beslutninger om relevant ernæringsterapi. Ganske enkelt med det formål at forebygge eller forhindre yderligere vægttab samt reducere negative fysiske følgevirkninger og nedgang i livskvalitet relateret til underernæring,” siger hun.

Årligt diagnosticeres omkring 35.000 kræftpatienter i Danmark – heraf oplever ca. 15.000  ubehagelige bivirkninger under behandlingen, dårligere livskvalitet under og efter behandlingen samt nedsat overlevelse. Der er sikker evidens for, at vægttab i stor stil er medvirkende til disse negative konsekvenser. 

I NutriDia foregår den øgede kommunikation mellem patient og sundhedsfagligt personale  - baseret på patientens indrapporteringer – via enten tablet eller smartphone. Patienten logger sig på systemet hjemmefra og kan derefter i et ganske simpelt system indtaste, hvad han eller hun har indtaget under sine måltider, sin vægt, ubehag fra sygdom og behandling samt aktivitetsniveau. Desuden kan patienten hente viden om ernæring, sin specifikke sygdom og finde råd til lindring af f.eks. gener som kvalme.

Fagpersonalet klædt på til at tage stilling

”NutriDia rummer ganske enkelt både en kostregistrerings- og en vejledningsmodel. Patienten kan følge, om han eller hun har nået det daglige mål for indtag af energi og protein. App’en beregner selv mål for energi og protein på baggrund af patientens vægt. En pil på app’ens forside viser konstant patienten, hvor langt han eller hun er fra det mål, der er sat for det daglige indtag. At cancerpatienten selv kan sidde derhjemme og følge med i, hvordan det går, har vist sig at være en klart motiverende faktor. Vi ved, at når patienter bliver involveret i egen behandling og selv er med til at bestemme, hvad der skal foregå, så tager de større ansvar og gør mere for at få mest muligt ud af en behandling. Eksempelvis vil NutriDia motivere patienten til at gøre noget ekstra for at optimere sit kostindtag, selvom vedkommende døjer med appetitten,” siger Mette Holst.

I testversionen vælger den enkelte patient selv, hvem blandt hospitalets fagpersonale der skal være tilknyttet systemet, så de kan se de indtastede data.

”Når personalet derefter skal tale med patienten, kan de orientere sig i præcis, hvordan situationen ser ud aktuelt. De kender patientens kostindtag, ubehag og aktivitetsniveau og ved på den baggrund, hvad det er nødvendigt at fokusere på. De kan forberede sig og samtidig opfordrer patientens indtastede informationer personalet til at tage stilling og gøre noget ved underernæring som problem. Et vægttab kan ikke længere overses.

Løsningen på den enkelte patients ernæringsproblemer bliver fundet gennem en dialog mellem fagpersonale og patient. Det gør at patienten forstår, hvad der skal ske og har lyst og viden til at medvirke. Vi undgår, at der bliver taget beslutninger hen over hovedet på patienten. Samtidig kan patient og fagpersonale sammen se effekten af de aftaler, der er indgået og på kort sigt justere ernæringsbehandlingen, hvis det er nødvendigt.”

Kan virke på alle kræftpatienter

Både et stort antal patienter og fagpersonale har været med til at udvikle systemet fra bunden. Det er sket i en løbende forbedringsproces, hvor man har testet fire versioner undervejs for at nå frem til den endelige afprøvning.

51 kræftpatienter med et vægttab har gennemført projektet fra start til slut. Systemet er målrettet alle kræftpatienter – både de, der går med en forventning om at blive raske og de, der er i lindrende behandling.

Propatienter: Hvordan lyder din konklusion på projektet?

Mette Holst: ”Vi kan konstatere, at ved visuelt at involvere patient med fagpersonale, sker der noget. Den metode hjælper kræftpatienterne til at undgå vægttab og de fagprofessionelle med at indsætte egentlig ernæringsbehandling rettidigt. Det har stor betydning. De patienter, vi har taget med i projektet, har enten diagnosen halskræft eller cancer i mave-tarm. Det er de kræftpatienter, som har allersværest ved at spise. Når systemet kan virke på dem, kan vi få det til at virke på alle. Projektet har givet os en væsentlig viden at bygge videre på. En viden, som på sigt vil kunne hjælpe kræftpatienter til at få en længere levetid og en bedre livskvalitet.

Vi håber, vi i fremtiden vil få et tilsvarende system, der kan integreres i de aktuelle IT-systemer, så vi har et endeligt beslutningsstøtteredskab i drift i hospitalsvæsenet. Og allerhelst et, der kan bruges af patienten i overgangen mellem sundhedssektorens forskellige instanser.”

 

LÆS OGSÅ:

 

 

Emner: ernæring dethelemenneske

Del artiklen med dine venner