Personen på billedet er ikke Michael Hansen. Han ønsker ikke at stå frem med foto. - Modelfoto

Lungekræftramt: Lægerne forstår ikke min verden

Michael Hansen, 50, har lungekræft i 4. stadie. Han efterlyser et sundhedssystem, hvor læger og sygeplejersker ser det hele menneske og udover reel fysisk og medicinsk behandling også fokuserer på behovet for psykologhjælp og rådgivning omkring vigtigheden af den rette kost og fysisk aktivitet.

”Sundhedssystemet har aldrig kigget på hele mig. Systemet fejler allerede i det øjeblik, man træder ind til en læge og skal modtage en dødsensalvorlig diagnose. Jeg kommer fra en anden verden end lægerne og sygeplejerskernes, men de kan kun se deres egen – ikke min. De sundhedsprofessionelle evner meget sjældent at kommunikere med os almindelige mennesker.”

I begyndelsen af 2017 fik Michael Hansen, 50, diagnosen lungekræft i 4. stadie. Han har siden været i intensiv behandling med både kemoterapi og immunterapi. Midt i behandlingsforløbet på Rigshospitalet – i påsken 2018 – begyndte hans ene ben at hænge lidt. Til sidst kunne han slet ikke gå. Han blev igen indlagt på Rigshospitalet, og man konstaterede en svulst i hjernen.

Michael Hansen blev hurtigt opereret og var derefter nødt til at holde en pause med kemoterapi, men har nu næsten fået sin fulde førlighed tilbage ved at træne.

I 26 år arbejdede han i PostNord. Han har drevet egen virksomhed indenfor restaurationsbranchen og været arbejdsmand i Tivoli. I dag er han sygemeldt på ubestemt tid.

”Da jeg fik beskeden lungekræft i et sent stadie, var jeg overbevist om, at lægerne var rablende skøre. Jeg følte mig jo ikke syg. Jeg og min kone fik fortalt min diagnose på mindre end ti minutter. Udformet som en enetale. Min kone var rystet. Jeg fik udleveret en million pjecer. Den eneste, der manglede, var den, der burde handle om psykologhjælp. Jeg fik et kraftigt chok. Beskeden var så alvorlig og jeg havde ikke noget sikkerhedsnet under til at samle mig op. Det føltes som at hoppe ud fra 10. sal og skulle ramme et lagen i mellemstørrelse. Chancen for at ramme er lille. Ni ud af ti vil ryge ved siden af – den sidste skal selv finde ud af, hvordan han eller hun håndterer situationen," fortæller han.

Cirkelinebog til børnehavebørn

Michael Hansen opfatter sig selv som en stærk patient, der udover at gennemgå den kræftpakke-behandling, som straks gik i gang, også fandt ressourcer til på egen hånd at opsøge forskellige former for hjælp.

”Personalet var da flinke og rare, men de svage patienter, der mangler et socialt netværk og styrke til selv at tage initiativ og give udtryk for deres problemer, bliver aldrig set eller hørt. Jeg opsøgte af egen vilje en psykolog. Jeg tog kontakt til en yogalærer og fandt på egen hånd ud af at løse de mange praktiske ting, der følger med en længerevarende sygemelding. Jeg har haft en god støtte i min kone, og det var kun ved selv at presse på, at jeg fik tilladelse til at bruge Kræfthuset i Københavns Kommune, selvom jeg bor i Tårnby,” siger han.

Propatienter: Har du modtaget rådgivning om betydningen af sund kost og fysisk aktivitet?

”Nej. Jeg har læst mig frem til, at det ikke var godt, hvis jeg tabte mig for meget. En kræftlæge fortalte mig dog om, at et vægttab kunne betyde tab af muskelmasse, hvad jeg skulle undgå. Da jeg blev syg, var jeg en rigtig stor fyr – så egentlig ville jeg gerne smide nogle kilo. I starten af mine kemobehandlinger kunne jeg slet ikke spise – det havde ingen fortalt mig om. Igen fik jeg nogle pjecer om kost og kemo - udformet som en Cirkelinebog til børnehavebørn. Dem kunne jeg ikke bruge til noget. Men enden på det hele er blevet, at jeg selv for ikke så lang tid siden opsøgte en diætist for at få klarhed over, hvad jeg skal spise. Hvad der er godt for min krop i den situation, jeg befinder mig i,” siger han.

Håber på kvalitetsdage  

Når det gælder fysisk træning, fik Michael Hansen ingen rådgivning på Rigshospitalet.

”Jeg gik fra en arbejdsuge på 80 timer, hvor jeg havde været fysisk aktiv, til ingenting. På hospitalet fik jeg aldrig fortalt, at det er sundt og vil gøre noget godt for mig at træne og dyrke motion. Den viden holder læger og sygeplejersker for sig selv. Men da jeg begyndte at komme i Kræfthuset, fortalte en sygeplejerske mig, at der eksisterede et træningstilbud i Ryesgade. Det takkede jeg ja til. Forholdene er langt fra optimale, men jeg er sammen med andre kræftpatienter, og det sociale aspekt har lige så stor betydning. De kræftpatienter, der ikke selv er udfarende, men burde være med på et motionshold, hører aldrig om den slags tilbud. De får ikke informationerne om, hvor sundt og godt det er at være fysisk aktiv."

Michael Hansen har tænkt sig at blive ved med at træne. På den måde håber han på at kunne skubbe sygdommen foran sig.

”Jeg tror på at fysisk træning kan friske op til det sidste. Til jeg falder ned af pinden. Og træningen vil give mig en livskvalitet, til jeg ikke er her mere. Den vil betyde, at jeg ikke skal ligge de sidste tre-fire uger af mit liv i en seng og kigge op i loftet.”

Hvor meget tænker du på fremtiden?

”Ikke så meget. I øjeblikket får jeg en forsøgsmedicin og er på hospitalet næsten hver anden dag. Jeg går vel nok i et håb om, at man finder en sammensætning af immunterapi, som kan slå sygdommen hen som kronisk. Jeg har nok ikke så lang tid igen, men håber på, at mange af de dage, der trods alt kommer, er kvalitetsdage. Jeg tager en sæson ad gangen. Jeg har i 2018 plantet nogle ting i haven og håber at se dem vokse op i år.”

 

KLIK: Her er de foreløbige artikler i serien "Det hele menneske i kræftbehandlingen"

 

Emner: dethelemenneske

Del artiklen med dine venner