Rettigheder. Viden. Inspiration


Patient i forebyggende behandling: »Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for ikke at blive syg igen«

Rosa Jensen er som én af de første danske modermærkekræftpatienter begyndt i forebyggende behandling med immunterapi. Selvom listen over mulige bivirkninger er lang, er den 53-årige kvinde ikke i tvivl. Tanken om at få et tilbagefald efter at have takket nej til behandlingstilbuddet er slet ikke til at bære, mener hun.

I august sidste år blev 53-årige Rosa Jensen opereret for modermærkekræft på Herlev Hospital. Nogle uger forinden havde hun opdaget et lille, kuglerundt modermærke på undersiden af sin venstre arm. Både hendes praktiserende læge og en hudlæge vurderede, at modermærket var ufarligt, og at hun derfor ikke behøvede at spekulere mere over dets tilstedeværelse.

Men Rosa Jensen følte sig ikke overbevist. Modermærket var hårdt, og det føltes mærkeligt, når hun hvilede armen på et solidt underlag. Hudlægen indvilligede i at fjerne det – og det var et held. Der var kræft i modermærket. Og herfra gik det stærkt, husker Rosa Jensen.

»Hudlægen ringede til mig med beskeden om, at jeg havde kræft en onsdag. Allerede fredag samme uge blev jeg kontaktet af Herlev Hospital og kaldt til samtale den kommende uge. Torsdag fik jeg foretaget de sidste undersøgelser, og fredag blev jeg opereret. Kirurgen fjerende en lymfeknude i min armhule, da sygdommen havde spredt sig dertil. På ganske få dage gik jeg fra at tro, at jeg var helt rask, til at blive opereret for kræft – det var noget af en mundfuld at sluge,« fortæller hun. 

Beskeden fra hospitalet efter operationen var, at Rosa Jensen de næste fem år skulle gå i et kontrolforløb, hvor hun hver tredje måned skulle PET-skannes og undersøges for tilbagefald af sygdom. Med Medicinrådets godkendelse af immunterapi til forebyggende (adjuverende) behandling af patienter med modermærkekræft i november måned sidste år, tog den plan imidlertid en ny drejning. 

»Jeg modtog et brev fra Herlev Hospital, hvori de oplyste mig om, at der var kommet et nyt behandlingstilbud, som de mente ville være relevant for mig, fordi jeg havde haft spredning til lymferne. Det første jeg tænkte var: Hvorfor nu det her – jeg er jo rask og kan passe mit arbejde? Det udfordrede min selvopfattelse at blive gjort opmærksom på, at jeg stadig havde en risiko for at blive syg igen,« husker Rosa Jensen.

Mange spekulationer

Da det første chok over at have modtaget brevet fra Herlev Hospital havde lagt sig, begyndte Rosa Jensen at samle tankerne om den besked, hun havde modtaget. I brevet blev hun oplyst om, at hun havde mulighed for at få en ny medicinsk behandling, som i et stort forsøg med patienter i samme situation som hende selv, havde vist sig at forebygge, at modermærkekræften vendte tilbage.  

»Jeg talte længe med min mand om det: Om de bivirkninger, jeg kunne læse mig til, at behandlingen kunne have, og om risikoen for, at min sygdom ville vende tilbage – og risikoen for at dø af den, hvis den gjorde. Statistikker er ubarmhjertige! Jeg endte med at være overbevist om, at jeg skulle takke ja til immunterapi. Jeg har tre børn og to børnebørn. Jeg har jo lyst til at være her og ønsker på ingen måde, at livet skal slutte lige foreløbig,« siger Rosa Jensen. 

Da hun mødte op på Herlev Hospital for at få mere viden om behandlingen, følte hun sig således sikker i sin sag: Ja tak til immunterapi!

Immunterapi er en behandlingsform, hvor kroppens eget immunforsvar udnyttes til at bekæmpe kræftceller. Immunterapi har vist sig at være effektiv og forlænge overlevelsen inden for flere forskellige kræftformer, men behandlingen er også forbundet med såkaldt autoimmune bivirkninger, altså bivirkninger, der opstår, fordi immunforsvaret angriber kroppens egne væv og organer. Nogle bivirkninger risikerer at blive kroniske, f.eks. diabetes, samt forstyrrelser i hormon- og nervesystemet. 

»Jeg blev introduceret for alle de mulige bivirkninger, da jeg sad på Herlev Hospital. Det var overvældende, og det skræmte mig hvor meget, der kunne gå galt. Jeg bad derfor om at få lov at tænke mig om et par dage, inden jeg traf den endelige beslutning,« siger Rosa Jensen og fortsætter:

»Men da jeg kom hjem, gik der ikke ret lang tid, før tvivlen blev manet til jorden. Jeg kunne ikke bære tanken om at få et tilbagefald efter at have takket nej til behandlingen. Jeg ville ikke kunne tilgive mig selv, hvis det skete, det vidste jeg. For min families skyld vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for ikke at blive syg igen.«        

Rosa Jensen oplevede opbakning til beslutningen om at tage imod tilbuddet om forebyggende immunterapi både fra sin nærmeste familie, sin chef og sin egen praktiserende læge. 

Ingen selvmedlidenhed

Rosa Jensen begyndte i behandling med forebyggende immunterapi kort før jul 2018. Behandlingen foregår hver fjerde uge over en periode på et år. Immunterapien gives i drop, og det tager i omegnen af en halv time for medicinen at løbe igennem. Dagen inden, at Rosa Jensen skal have en behandling, får hun taget blodprøver på sit lokale sygehus for at sikre sig, at hendes krop tåler immunterapien. Rosa Jensen har aktuelt modtaget to behandlinger, og den eneste bivirkning, hun har mærket til, har været en overvældende træthed efter første behandling.

»Jeg fik min første behandling 22. december. Dagen efter gik jeg rundt derhjemme sammen med min yngste datter for at forberede julen. Jeg følte mig træt og lagde mig på sofaen. Min datter gik ud for at flytte sin bil, og da hun kom ind få minutter senere, snorksov jeg allerede. Jeg sov tre timer i streg. Jeg sover normalt aldrig til middag,« siger Rosa Jensen.

Trætheden varede ved nogle dage. Så da Rosa Jensen i januar stod foran at skulle have sin anden behandling, var hun nervøs. Hun har en travl hverdag som kørende sælger for et forsikringsselskab og havde svært ved at forlige sig med tanken om at skulle skrue ned for det tempo og det engagement, hun nyder at lægge i sit arbejde. Nervøsiteten havde hun dog kunnet spare. Hun oplevede hverken træthed eller andre gener efter anden behandling. Som hun siger, lever hun det liv, hun altid har levet, tilsat lidt mere fysisk aktivitet og lidt flere sunde måltider.

»Jeg har altid været meget optimistisk af sind, og derfor tror jeg måske, at jeg har tacklet mit sygdomsforløb lidt anderledes end mange andre. Jeg har ikke grædt, været fortvivlet eller haft ondt af mig selv. Jeg har sagt til mig selv: Det er sådan det er, og det må jeg forholde mig til, men det skal ikke have lov til at lægge beslag på hele mit liv,« siger Rosa Jensen og tilføjer:

»Jeg står overfor et langt sygdomsforløb. Først et år med immunterapi og så fire år med kontroller. For mig er det vigtigt at holde fast i, at jeg er rask, og at det ikke er synd for mig. Jeg har aldrig ynket mig selv, så det falder mig naturligt at tænke sådan. Jeg ønsker ikke identiteten som hende den syge. Jeg vil gerne have, at vi skal kunne tale om alt mulig andet end min sygdom rundt om spisebordet.« 

 

 

 

 

 

 

Artikler bragt i serien:

Immunterapi forud for operation kan reducere behovet for kirurgi

Forebyggende immunterapi godkendt trods manglende viden om overlevelse

Gentest skal udvælge patienter til forebyggende kræftbehandling

Forebyggende immunterapi kan forhindre tilbagefald hos patienter med modermærke-kræft

Professor: "Det har været frygtelig for patienterne og for os at vide, at det var sådan, landet lå"

Kræftpatienter, som føler sig raske, har en svær beslutning at tage

Forebyggende immunterapi viser imponerende resultater mod lungekræft

Patient i forebyggende behandling: »Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for ikke at blive syg igen«

Professor: Patienter risikerer at få unødvendige kroniske bivirkninger

Forebyggende immunterapi vil mindske mængden af kirurgiske komplikationer

Bodil har høj risiko for tilbagefald: ”Jeg havde brug for at tænke mig om, inden jeg sagde ja tak til forebyggende behandling”

 

adjuverende

Del artiklen med dine venner