
Professor: Forebyggende immunterapi vil blive godkendt til flere kræftdiagnoser
Modermærkekræftpatienter blev sidste år de første europæiske patienter, som fik adgang til forebyggende immunterapi efter kirurgi, men patientgruppen bliver med al sandsynlighed ikke den sidste. I fremtiden vil vi se immunterapi som adjuverende behandling inden for flere andre kræftformer, lyder det fra ekspert.
Der var stor glæde blandt danske kræftlæger, da immunterapien Opdivo (med indholdsstoffet nivolumab) i november 2018 blev godkendt af Medicinrådet som forebyggende (adjuverende) behandling til modermærkekræftpatienter. Og kræftlægerne behøver ikke tage hænderne ned lige foreløbig. For alt tyder på, at der er flere godkendelser af samme karakter i vente inden for en overskuelig fremtid, siger professor Inge Marie Svane, der er leder af Center for Cancer Immune Therapy (CCIT) på Herlev Hospital.
»De første patienter, som fik adgang til behandling med immunterapi, var modermærkekræftpatienter med fremskreden sygdom. Derfor er det naturligt, at modermærkekræft også er den første kræftform, hvortil vi fik en godkendelse af immunterapi som forebyggende behandling. Jeg tror bestemt, at vi kommer til at se forebyggende immunterapi til andre kræftformer i takt med, at disse studier ligger klar,« vurderer hun.
Opdivo som forebyggende behandling blev godkendt på baggrund af data fra et igangværende fase 3-studie (CheckMate 238), der sammenligner effekten af to immunterapeutiske lægemidler. De foreløbige data fra studiet blev præsenteret på den amerikanske kræftkongres ASCO i 2018 og viste, at Opdivo forlænger den tid, der går til, at modermærkekræftpatienterne får tilbagefald med 58 pct. set i forhold til, hvis de ikke havde fået forebyggende immunterapi.
Keytruda er næste i køen
Ligesom Opdivo er immunterapien Keytruda (med indholdsstoffet pembrolizumab) godkendt til behandling af fremskreden modermærkekræft. MSD, der er medicinalfirmaet bag Keytruda, har allerede ansøgt Medicinrådet om at få godkendt lægemidlet som forebyggende behandling. Inge Marie Svane er sikker på, at Keytruda bliver den næste immunterapi, der blåstemples som forebyggende behandling herhjemme.
»Det vil undre mig meget, hvis vi ikke i løbet af et par måneder må bruge pembrolizumab forebyggende. Hvis de to lægemidler bliver vurderet til at være ligeværdige som forebyggende behandling, vil det sandsynligvis være prissætningen, der afgør, hvilken behandling de fleste patienter kommer til at få,« siger hun.
Opdivo er godkendt som forebyggende behandling af patienter med modermærkekræft, som har spredt sig til de omkringliggende lymfeknuder og til andre dele af kroppen. Godkendelsen omfatter patienter med spredning til én eller få lymfeknuder. Det studie, der tester forebyggende Keytruda versus placebo, og som er baggrund for Europa-Kommissionens godkendelse af Keytruda som forebyggende behandling i december 2018, inkluderer ikke patienter med spredning til én eller få lymfeknuder, hvorfor måden de to forskellige immunterapier må anvendes nok vil komme til at variere lidt.
Potentielt en dyr affære
Forebyggende immunterapi vil, forventer Inge Marie Svane, på sigt blive godkendt til andre kræftformer end modermærkekræft, f.eks. hoved-halskræft og lungekræft. Muligvis i kombination med strålebehandling, da immunterapi og stråler i flere studier har vist sig at spille rigtig godt sammen, lyder det.
»Min vurdering er, at patienter med nyre- og blærekræft også kan blive gode kandidater til forebyggende immunterapi, da immunterapi i begge tilfælde har god effekt ved fremskreden sygdom. Det vil være en stor gevinst, da de i dag ikke har adgang til nogen former for forebyggende behandling,« siger Inge Marie Svane.
Herhjemme gives forebyggende Opdivo over et år med intervaller på fire uger mellem hver behandling. Forventningen lyder, at 200-250 modermærkekræftpatienter årligt vil få tilbudt forebyggende immunterapi.
»Modermærkekræft er en forholdsvis lille kræftform sammenlignet med f.eks. lungekræft. Begynder vi at se godkendelser af forebyggende immunterapi til et bredt udvalg af kræftsygdomme, ender vi i en situation, hvor rigtig mange kræftpatienter skal tilbydes behandlingen. Forebyggende behandling er i udgangspunktet en dyr affære, da vi jo i princippet behandler mange raske for at redde de få,« siger Inge Marie Svane.
Fakta: Tilbydes kun patienter, der er opereret indenfor de seneste 12 uger
Godkendelsen til behandling i Danmark blev givet den 14. november 2018. På nationalt plan har man så valgt at gå 12 uger tilbage fra den dato – svarende til den 22. august 2018 – og tilbyde patienter opereret efter den dato den adjuverende behandling.
Adjuverende behandling givet mere end 12 uger efter operationstidspunkt er ikke undersøgt og dokumenteret i studiet, der ligger til grund for godkendelsen.
Pr. 1.1.2019 tilbydes således kun adjuverende behandling med Opdivo til patienter, der er opereret indenfor de seneste 12 uger.
Artikler bragt i serien:
Immunterapi forud for operation kan reducere behovet for kirurgi
Forebyggende immunterapi godkendt trods manglende viden om overlevelse
Gentest skal udvælge patienter til forebyggende kræftbehandling
Forebyggende immunterapi kan forhindre tilbagefald hos patienter med modermærke-kræft
Professor: "Det har været frygtelig for patienterne og for os at vide, at det var sådan, landet lå"
Kræftpatienter, som føler sig raske, har en svær beslutning at tage
Forebyggende immunterapi viser imponerende resultater mod lungekræft
Patient i forebyggende behandling: »Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for ikke at blive syg igen«
Professor: Patienter risikerer at få unødvendige kroniske bivirkninger
Forebyggende immunterapi vil mindske mængden af kirurgiske komplikationer