Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven? Det spørgsmål stiller journalist Arne Notkin, bl.a. tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., i dag til sundhedsvæsenet og dets politiske ledelse.

Sidste år måtte han gennem flere måneder løbe spidsrod i sygehusvæsenet for at få den rigtige diagnose, som var nødvendig for, at lægerne kunne komme i gang med at behandle hans aggressive lymfekræft, som havde spredt sig til væv, knogler og organer.

”Det var et opslidende og udmattende forhindringsløb med mange blindgyder, og havde jeg ikke haft de rette mentale og økonomiske ressourcer og dermed været den, jeg er, så havde jeg måske været død. Havde jeg ikke haft min kritiske sans, min antiautoritære holdning og en tilstrækkelig kapacitet til at forstå, hvad der foregik og frækheden til at rykke systemerne flere dage i træk, så var jeg næppe kommet i behandling i tide,” fastslår en nøgtern Arne Notkin.

Efter veloverståede behandlinger i foråret i år har han brugt sine journalistiske kompetencer til at grave ned i både sin egen sag, men også i andre kræftpatienters forhold i det danske sundhedsvæsen, som han kritiserer for at lide af en udtalt ulighed.

Arne Notkin er ellers i dag en taknemmelig mand. Han priser kvaliteten i det behandlingsregime, som i kraft af dygtige læger og sygeplejersker fik reddet hans liv i sidste øjeblik.

Men Arne Notkin hæfter sig også ved, at han selv måtte insistere og kæmpe for at få den afgørende scanning, der afslørede hans kræft.

“Jeg havde ingen mistanke om kræft overhovedet. Jeg havde smerter i ballen og inde i låret. Jeg måtte til sidst gå med krykker. Jeg fik tilbudt en operation i lænden, som jeg af mange grunde var kritisk overfor. Og fra det tidspunkt gik der sendrægtighed i systemet, hvor jeg bl.a selv måtte betale for at få den nødvendige udredning i tide,” siger Arne Notkin.

”Jeg har fået en kræftbehandling i verdensklasse, men jeg har også oplevet sundhedsvæsenet uden for kræftforløbet, og der opdagede jeg uligheden i sundhedsvæsenet. Det er kun cirka halvdelen af de patienter, der ender med at få en kræftdiagnose, som starter deres udredning frem til en diagnose i et kræftpakkeforløb, hvor alt går som smurt. Den anden halvdel af kræftpatienterne kan fortsat rammes af den samme sendrægtighed, som jeg blev udsat for,” siger Arne Notkin. Han efterlyser, at forholdene i resten af sundhedsvæsenet bliver bragt til at fungere lige så effektivt for andre patienter, som kræftpakkerne gør det for patienter, der mistænkes for kræft.

Arne Notkin, der har lavet en podcast i fem afsnit for DR om sine oplevelser som kræftpatient, fik kun den rigtige scanning, som dokumenterede, at han havde en aggressiv lymfekræft, i kraft af stædighed og gentagne forsøg på at komme videre i jagten på den korrekte diagnose.  Programmerne er primært baseret på hans egne notater, journaludskrifter og samtaler med egne læger og andre medicinske eksperter. I dag efter sine erfaringer og undersøgelser opfordrer han læger til at blive bedre til at lytte til deres patienter:

”Jeg kunne ønske mig, at min kræft, var blevet opdaget tidligere, og det var den givetvis også blevet, hvis man havde lyttet mere til mig og mine symptomer. Når en kirurg indstiller mig til en rygoperation for en klemt nerve, som formentligt ville have været fatal for mig, så bør lægen lytte, når jeg flere gange forklarer, at jeg har ondt inde i selve lårbenet og ikke der, hvor han mente, at jeg skulle have ondt,” siger han og uddyber:

”Det kan godt være, at de mangler tillid til, at jeg kan mærke, hvor mine smerter sidder. Men det kunne jeg jo i en grad, så jeg udskød en rygoperation for få afklaret, hvad der foregik i min hofte og balle, for mine symptomer stemte ikke med det, som kirurgen sagde. Jeg sagde nej, selvom jeg også var bange for at forpasse tidspunktet for en vellykket operation, hvis nu kirurgen alligevel havde ret. Det er min erfaring nu fra mig selv og andre kræftpatienter, som jeg har talt med, som også har fået forsinket deres diagnoser, at læger skal være mere opmærksomme, lytte mere, tænke i flere muligheder og også handle på det, når symptomerne ikke stemmer helt. Som rygkirurgen sagde til mig efterfølgende: 'Hvis symptomer ikke passer helt, så kan det godt tænkes, at de slet ikke passer.' Jeg ved udmærket godt, at det ikke er nemt at stille diagnoser, men som udgangspunkt må de lytte til patienterne."

Men Arne Notkin mener også, at patienter selv er nødt til at være mere aktive:

” Som patient er du nødt til at følge op på din egen sag. Og du skal følge op hele tiden, for ellers risikerer man, at ens sag ligger glemt i en bunke i ugevis. Man skal altid og hele tiden følge op på om ens henvisninger er nået frem, for man kan ikke være sikker på, at systemerne fungerer. Og endelig skal man være kritisk, man skal spørge, hvis man er i tvivl og være meget opmærksom på, om lægen har forstået ens symptomer rigtigt,” anbefaler Arne Notkin, som måtte bruge hele uger på daglige opkald for at få papirer frem fra en afdeling til en anden.

”Hvis jeg ikke havde haft kræfter til at ringe og skubbe på, kunne jeg have rådnet op i bunkerne i ugevis. Det er ikke alle, der har de ressourcer! Hvad med dem? Og selv ville jeg have fået mit forløb yderligt forsinket, hvis jeg ikke havde handlet, som om jeg var i krig. Det ville formentligt have betydet spredning af kræften til hjernen og centralnervesystemet, hvor det er meget vanskeligere for medicinerne at virke. Men det er ikke alle, der har min pågåenhed. Hvad med dem? Og hvad med dem, som ikke kan afkode lægesproget? Og hvad med dem, som ikke har råd til at købe egne supplerende undersøgelser, eller som kommer bag i køerne, fordi de ikke har private sundhedsforsikringer?" spørger Arne Notkin, der opfordrer til, at sundhedsvæsenet i højere grad lærer af sine fejl.

Arne Notkins 5 programmer kan høres HER.

 

 

Emner: ulighed kultur notkin

Del artiklen med dine venner