Får du den rette behandling for osteoporose?

Hvis du vil leve bedst muligt med osteoporose, gælder det om at nå frem til den rette cocktail af god livsstil og korrekt medicinvalg.

Vilje og tålmodighed. Det er - sagt enkelt - hvad der skal til for at få den rette forebyggende behandling, så du undgår de knoglebrud, der kan gøre din hverdag unødig invaliderende. Det er et langsigtet projekt, for et quickfix med en enkel pille findes nemlig ikke. Arbejdet begynder hos dig selv og den måde, du lever dit liv på.

"Før vi sætter ind med medicinsk behandling, gennemgår vi patientens livsstil. Vi forklarer, hvad der er godt for knoglerne og appellerer kraftigt til at implementere motion to-tre gange om ugen f.eks.i form af løb, gang eller styrketræning. Vi taler om sund, varieret kost, og vi tjekker, at patienten har tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin i kroppen," fortæller Lars Hyldstrup, der er overlæge fra Osteoporose-enheden på Hvidovre Hospital.

Virker kosttilskud?

For at opnå det optimale effekt af den medicin, du bliver tilbudt, er det en forudsætning, at din krop har tilstrækkeligt kalk og D-vitamin. Hvis ikke du får det gennem den daglige kost, er løsningen at tage et kosttilskud, der både dækker dit daglige kalk og D-vitaminbehov. Hvor meget du har brug for, vil afhænge af din alder. Du kan tjekke, hvad Lars Hyldstrup anbefaler her.

Det er dokumenteret, at tilstrækkeligt D-vitamin og kalk er nødvendigt for at få optimalt udbytte af medicinen. Til gengæld er øvrige kosttilskud ikke dokumenteret den store virkning.

Vær aktiv omkring din behandlingsplan

Når du som patient har fået konstateret osteoporose gennem en DEXA-scanning, vil du efter samtale om livsstil blive foreslået medicinsk behandling. Den kan både foregår hos din praktiserende læge eller på hospitalet alt efter hvilken behandling, du bliver tilbudt.

Uanset hvilken behandling du kommer i, opfordrer professor og overlæge, dr.med. på Aarhus Universitetshospital, Bente Langdahl, til, at du som patient tager aktiv del i din behandlingsplan.

"Langt de fleste patienter kan godt involveres mere, end tilfældet er i dag. Vi lægger som læger en plan for, hvordan patienten skal behandles. Vi vælger den løsning, som de politiske rammer og sygdommens sværhedsgrad lægger op til. Men for at opnå den rigtige gode effekt, er det vigtigt, at patienten stiller spørgsmål og sætter sig ind i det, hun eller han nu skal i gang med," siger Bente Langdahl.

Det kan vise sig, at den foreslåede medicin slet ikke har den gode effekt på dig som patient som først antaget. Derfor bør du være klar over, hvad du kan forvente. Du bør inden behandlingen går i gang have sikret sig svar på flg. spørgsmål:

  •      Hvornår skal jeg kontrolleres?
  •      Hvor længe skal jeg være i behandling?
  •      Hvad er bivirkningerne?
  •      Hvad gør vi, hvis medicinen ikke virker?

Det gode behandlingsforløb kræver en god og fleksibel dialog mellem læge og patient. Det betyder, at patienten skal reagere og melde tilbage til lægen, såfremt medicinen ikke virker som antaget, siger Bente Langdahl.

Emner: osteoporose knogleskørhed

Del artiklen med dine venner