Her er behandlingsmulighederne for knogleskørhed

Sundhedsstyrelsen har lavet en anbefaling for i hvilken rækkefølge, at de eksisterende medicintilbud for osteoporose skal sættes i gang. Der kan dog være forhold ved dit sygdomsforløb eller din helbredstilstand, der betyder, at du skal starte med en anden langtidsbehandling end, hvad man typisk vil anbefale.

"Alendronat (et bisfosfonat, red.) er en effektiv, gennemtestet og billig tablet, vi udskriver til rigtig mange patienter. Den tages af patienten en gang om ugen i først fem år og hæmmer, at knoglerne mister styrke. Cirka 10-20 procent af patienterne får dog ondt i maven af pillen og må derfor tilbydes anden behandling, fortæller Lars Hyldstrup, der er overlæge på Hvidovre Hospital.

Der findes alternative bisfosfonater, fx Risedronat ugepille og zoledronsyre/Aclasta infusion.

Zoledronsyre gives som et drop på hospitalet en gang om året. Denne behandling er også billig, velafprøvet og egnet til de fleste patienter. Man skal dog være forberedt på, at behandlingen kan give bivirkninger som bl.a. knoglesmerter og influenza-symptomer. Har man dårligt fungerende nyrer, frarådes behandlingen.

Tjek tilskud og tidshorisont

"Denosumab (indholdsstoffet i Prolia, red.) er en tredje mulighed, der kan gives hos egen læge en gang hver halve år. Den er dyrere, men har få bivirkninger. Der kan dog ses hududslet og lidt større risiko for infektioner. Samtidig skal der endvidere søges tilskud til behandlingen, som ellers kan blive dyr for patienten," siger Lars Hyldstrup.

Hvis du har haft brud på rygsøjlen og har meget lav knoglemasse, kan behandling med teriparatid være en løsning. Teriparatid genopbygger knoglerne og tages som daglige indsprøjtninger over to år, hvorefter lægen vurderer, hvordan den videre behandling skal forløbe. Behandlingen er meget dyr og kræver særlig bevilling fra Sundhedsstyrelsen.

I det hele taget er det vigtigt som patient at sikre, at du sammen med lægen løbende får evalueret effekten af din behandling. I øjeblikket findes der ingen viden om, hvornår det er rigtigst at stoppe eller ændre den enkelte behandling, og derfor bliver det afgørende, at du som patient drøfter virkningen af behandlingen med over din læge.

Ny behandling på vej

Normalt får osteoporose-patienter skiftevis medicin der hhv. hæmmer nedbrydning af knoglerne eller opbygger knoglerne. Derfor kunne man ønske sig, at fremtiden ville byde på én behandling, der kunne det hele.

"Præparatet Romosozumab har netop den egenskab både at hæmme knoglenedbrydning og stimulere knogleopbygning. Det er endnu ikke godkendt på det danske marked, og vi kender ikke prisen, men min forventning er, at det er denne eller en lignende behandling, vi vil kunne tilbyde i fremtiden," vurderer professor og overlæge, dr.med. ved Aarhus Universitetshospital, Bente Langdahl.

 

 

Emner: behandling osteoporose knogleskørhed

Del artiklen med dine venner