Ved osteoporose kan knoglerne blive så porøse og skøre, at de let brækker og falder sammen.

Knogleskørhed er den usynlige sygdom

Osteoporose er en sygdom uden tydelige symptomer. Ofte kan man hverken se eller mærke den, og derfor kan man sagtens have sygdommen i længere tid uden at vide det – og dermed uden at kunne forebygge konsekvenserne af brud.  

Ifølge WHO og Sundhedsstyrelsen lever mellem 500-600.000 danskere med knogleskørhed/osteoporose. Knoglesygdommen skønnes at ramme hver tredje kvinde og hver 8. mand over 50 år. Det er dog kun cirka 135.000 danskere, der er diagnosticeret og i forebyggende behandling. Dermed er osteoporose en stærkt underdiagnosticeret sygdom til trods for, at den på ingen måde er ny.  

“Vi ved, at osteoporose har eksisteret helt tilbage i Romerriget og er fundet i alle samfundslag. Det nye er, at det, der tidligere blev betragtet som en naturlig konsekvens af stigende alder, nu er blevet til en folkesygdom. Vi bliver ganske enkelt ældre, og dermed kommer vi til at leve med sygdommen i mange årtier af vores liv, forklarer professor og overlæge, dr. med. ved Aarhus Universitetshospital, Bente Langdahl.

Skelettet bliver nedbrudt

Når man får osteoporose og efterfølgende knoglebrud skyldes det, at den skeletmængde, man har opbygget i 20-35 års alderen, aftager med en halv til en hel procent om året. Voksenlivet igennem vil skelettet løbende udskifte knoglevæv ved en vekselvirkning af, at celler fjerner små mængder knoglevæv, og andre celler genopbygger ny knoglevæv. Når kroppen ikke længere er i stand til at genopbygge så meget, som den nedbryder, vil man udvikle det, lægerne betegner som aldersbetinget osteoporose. Altså gradvis tab af knoglemasse.  

Man kan dog også opleve, at knogletabet accelerer. Det ses f.eks. hos kvinder i forbindelse med overgangsalderen. Når kvinder stopper med at producere østrogen, kan de miste helt op til seks procent skeletmasse om året i nogle år. Konsekvensen kan være, at skelettet bliver så skrøbeligt, at rygsøjlen kan falde sammen, og arme, ben og hofter kan brække.

Osteoporose er ingen kvindesygdom

Tre ud af fire med knogleskørhed er kvinder, men det gør det ifølge overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Osteoporose-enheden på Hvidovre Hospital, ikke til en kvindesygdom.  

"Mænd er fra barndommen udstyret med mere knogle- og muskelmasse end kvinder. Testosteronet er medvirkende til at opbygge musklerne og knoglerne, så mændene som 25-årige typisk har 25 procent mere muskel- og knoglemasse end kvinderne. Mænd kan også få osteoporose, specielt hvis de har risikofaktorer, som f.eks. arvelig disposition, alkoholoverforbrug eller anden uhensigtsmæssig livsstil," forklarer Lars Hyldstrup.

Tal viser samtidig, at kvinder oftere får hoftebrud end mænd. En del af forklaringen er, at kvinder ganske enkelt lever længere.

Lars Hyldstrup understreger samtidig, at selv om sygdommen er lumsk, så er det positive ved den, at man rent faktisk kan forebygge svækkelsen i skelettet med sund livsstil og medicin.  

Forebyggelse reducerer brud

"Det er aldrig for sent at komme i behandling og leve sundere. Motion, der virker mod tyngdekraften som f.eks. gang og løb to til tre gange om ugen, kombineret med sund kost og kosttilskud med D-vitamin og kalk kan være med til at stabilisere knoglestyrken, så man forhindrer brud," forklarer Lars Hyldstrup.

Hvis man er i tvivl om, man har osteoporose, kan man starte med at kigge rundt blandt sine forældre og søskende. Osteoporose er nemlig arveligt. Hvis den ene forælder har haft sygdommen, vil der være 50 procent sandsynlighed for, at man selv vil kunne få den. Ellers handler det i mange tilfælde om livsstil eller er en konsekvens af anden sygdom, hvor man enten som ung har opbygget for lidt knoglevæv eller senere i livet haft et for stort knogletab.  

Uanset hvad årsagerne er til sygdommen, vil forebyggelse og behandling være vejen frem til den gode livskvalitet. Der er heldigvis meget, man selv kan gøre. Indledningsvis handler det om at gå til lægen og finde ud af, om man er i risikogruppen og berettiget til en udredning. Hvis ikke det er tilfældet, kan man selv betale for en.

 

 

Gode råd mod osteoporose

Hvis du er i risikogruppen og vil forhindre en udvikling af knogleskørhed, kan følgende seks råd være værd at følge:

  1. Spis varieret og sundt! Sørg særligt for at få D-vitamin nok gennem fede fisk og en daglig kalkholdig kost. Udover god basiskost bør du sørge for at få et stort glas mælk, en skive ost og en portion ymer, A-38, yoghurt eller andet surmælksprodukt dagligt
  2. Tag kalk og D-vitamin kosttilskud på daglig basis, såfremt du ikke får tilstrækkeligt kalk og D-vitamin i den daglige kost.
  3. Vær fysisk aktiv – det øger knoglemassen og muskelstyrken. Specielt styrketræning er kan være gunstig.
  4. Forebyg fald ved f.eks. at fjerne løse tæpper, sikre god belysning og lignende.
  5. Stop rygning - rygning betyder hurtigere nedbrydning af knoglevævet og dermed øget risiko for knoglebrud.
  6. Drik alkohol i små mængder.
    -Kilde: overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Osteoporose-enheden på Hvidovre Hospital

Emner: knoglemarvskræft osteoporose

Del artiklen med dine venner