"Jeg bliver aldrig så fysisk stærk, som jeg kunne drømme om. Men jeg er taknemmelig over, at jeg er blevet diagnosticeret, inden det gik galt," siger Birthe Birkebæk.- Foto: Jonas Holmriis

Osteoporosen har gjort mig mentalt stærk

Birthe Birkebæk var 56 år, da hun fik konstateret osteoporose (knogleskørhed). Det er tre år siden. Men hun husker tydeligt den februardag, der ændrede hendes liv og selvforståelse.

"Min mor på 76 år havde fået konstateret osteoporose, så hun nævnte for mig, at jeg måske også burde blive undersøgt. Jeg tænkte, at det bare var en test, der var god at tage, men jeg havde aldrig troet, at den ville lande i en diagnose," fortæller Birthe.

Testtallene var dog overbevisende. T-scoreren, der for en kvinde midt i 50’erne skal ligge over -2,5 for at være normale, viste -3,3 i hoften og -3,6 i lænden. To af Birthes søskende blev også DEXA-scannet, men kunne høste en noget mildere dom, da kun den ene havde lettere afkalkning af knoglerne. ”Osteopeni” hedder diagnosen. Den behøver ikke udvikle sig til osteoporose, hvilket den enkelte kan påvirke med sund kost, motion og tilstrækkeligt D-vitamin og kalk.

Birthe forsøger i den grad også at påvirke sin sundhedsstilsstand for at undgå de brud og rygsammenfald, som er osteoporosens synlige tegn.

Kodeordet er sund kost og kropsbærende motion

"Jeg er blevet meget bevidst om ikke selv at slæbe alting, men være bedre til at bede om hjælp, når jeg f.eks. køber ind. Jeg har også integreret en håndfuld øvelser i min hverdag, så mine muskler bliver stærkere. Jeg laver daglige øvelser med elastik i mit hjem, og når jeg står i kø i Netto, træner jeg min balance," siger Birthe.

Hun passer også på sig selv ved at lave muskel- og stabilitetstræning på osteoporosehold en gang om ugen og gå en del ture.

"Før cyklede jeg meget. Det styrker bare ikke knoglerne så godt som kropsbærende motion som f.eks. gang eller løb. Derfor bruger jeg nu mere tid på at gå ture. Det er mere tidskrævende, men det er vigtigt for mig, der pga. af min spinkle krop og min mors osteoporose kan være dobbelt disponeret for at få brud," fortæller Birthe.

Fysisk styrke konverteret til psykisk styrke

Hun har fået et flexjob for på den måde at passe på sig selv. Birthe trives med det, men hun har også arbejdet målrettet på at nå frem til sin krops styrke og begrænsninger.

"Jeg kom først i medicinsk behandling med et præparat, som jeg slet ikke kunne tåle. Det føltes som om, jeg havde influenza konstant. Min fysioterapeut hjalp mig til at komme i gang med en ny behandling, så nu får jeg et præparat med injektionssprøjte hvert halve år hos min læge. Det giver mig en økonomisk udgift på ca. 2.000 kr. hvert år efter, jeg har fået tilskud, men det er det værd," vurderer Birthe.

Hun glæder sig over, at hun med injektionssprøjten ikke længere oplever ubehagelige bivirkninger.

"Jeg bliver aldrig så fysisk stærk, som jeg kunne drømme om. Men jeg er taknemmelig over, at jeg er blevet diagnosticeret, inden det gik galt. Det giver mulighed for at forebygge knoglebrud og rygsammenfald. Bevidstheden om sygdommen har betydet, at jeg har fundet ud af, hvad min krop kan. Det den ikke har i fysisk styrke er afløst at psykisk robusthed," fortæller Birthe.

Dagbogsrefleksioner styrker livskvaliteten

Hun har løbende skrevet dagbog under sygdomsforløbet, og refleksionerne har styrket hende og gjort det lettere at leve godt med sygdommen.

"Jeg har lært, at selv om man er en pæn pige, kan man blive nødt til at slå i bordet, hvis man vil sig selv det bedste. Vores velfærdssystem kræver, at vi selv tager initiativ til handling og kender vores rettigheder. Det var f.eks. svært, da jeg skulle skifte medicin, men det er det, der skal til for at få den gode livskvalitet," siger Birthe.

Lige præcis livskvalitet har Birthe fået meget af, efter hun blev diagnosticeret. Det fortæller hun blandt andet om i bogen ’Dagbog fra en knogleskør’, der udkommer på Forlaget Klim til næste år. Hun deler også ud af sin viden, når hun underviser på Osteoporoseforeningens kurser i Aarhus.    

Læs her om forskel på osteoporose og ostopeni: https://www.osteoporose-f.dk/raadgivning/osteopeni

  

Er du i risikogruppen?

Hvis du er kvinde efter overgangsalderen eller mand over 50 år, og kan du samtidig svare ja til en eller flere af nedenstående udsagn, så kan du være i risiko for at have knogleskørhed:

  •       Har en af dine forældre haft osteoporose eller brækket en hofte efter et mindre fald?
  •       Har du brækket hofte, skulder eller håndled efter mindre fald?
  •       Er du blevet mere end 4-6 cm mindre i løbet af de seneste 10 år?
  •       Er du gået i overgangsalder før dit 45. år?
  •       Får du behandling med binyrebarkhormon (prednisolon)?
  •       Er du ryger?
  •       Drikker du mere alkohol, end Sundhedsstyrelsen anbefaler?
  •       Er du over 80 år?
  •       Har du en hormonsygdom (f.eks. forhøjet stofskifte), nedsat funktion i kønsorganer pga. fjernelse af æggestokke, en knoglemarvssygdom, kronisk nyresvigt eller en bindevævssygdom?

(Kilde: Osteoporoseforeningen)

 

Læs også: 

Lars Hyldstrup

500.000 knogleskøre danskere lider under manglende opsporing

Mangel på national handleplan for knogleskørhed, osteoporose, betyder, at fire ud af fem danske...

 

Emner: osteoporose knogleskørhed Birthe Birkebæk

Del artiklen med dine venner