Slemt tilfælde af psoriasis.

Psoriasispatienter har lidt større risiko for blodpropper

En omfattende gennemgang af 22 forskningsstudier med efterfølgende metaanalyse viser, at psoriasispatienter har større risiko for blodpropper end personer uden hudlidelsen.

Mere præcist er risikoen 26 procent højere for Venøs tromboemboli (VTE) og 27 procent højere risiko for perifer vaskulær sygdom (PVD) end personer uden hudlidelsen.

Analysen omfatter i alt 12 mio. deltagere, og selv om den generelle risiko ikke er høj, peger forskerne efter fundet på et behov for, at både læger og patienter er opmærksomme på den øgede risiko. Man skal især lægge mærke til symptomer som uforklarlig dyspnø, brystsmerter, smertefulde hævelser, sansemotoriske abnormiteter i benet, skriver de i en artikel, som er publiceret i JAMA Neurology.

“Vores studie understreger vigtigheden af at modificere risikofaktorer blandt patienter med psoriasis. Det kan være faktorer som fedme, fysisk inaktivitet, rygning og åreknuder. De bør følges nøje eller behandles. Og hormonbaserede lægemidler bør gives med forsigtighed,” siger studiets førsteforfatter, Ching-Chi Chi fra Chang Gun Memorial Hospital i Taiwan.

VTE og psoriasis

Forskerne peger også på, at der er behov for mere forskning for at finde ud af, hvordan man bedst minimerer risikoen for VTE og PVD blandt patienter med psoriasis.

I kommentarer til studiet fra hud-eksperter tages der godt imod resultaterne, da evidensen på området hidtil har strittet lidt i alle retninger. Nogle understreger, at VTE generelt forekommer meget sjældent, og at resultaterne ikke kommer som den store overraskelse, da man længe har vidst, at psoriasis, som er en kronisk inflammation, er forbundet med en øget risiko for hjertekarsygdom. Og andre påpeger, at det aktuelle studie ikke giver klarhed over forholdet mellem psoriasis' sværhedsgrad og risikoen for VTE og PVD. Og heller ikke over, om en hyppigere kontrol eller en mere aggressiv behandling af sygdommen kan afbøde den øgede forekomst af blodpropperne.

Emner: psoriasis

Del artiklen med dine venner