Patienter og læger har forskelligt perspektiv på behandling af psoriasis

EADV: Hudlægens og patientens opfattelse af, hvad der er vigtigt i behandlingen af psoriasis er forskellig på flere områder. Patienterne fokuserer typisk på specifikke symptomer, mens lægerne lægger mere vægt på den samlede livskvalitet.

Der er behov for bedre dialog mellem patient og læge for at tilbyde patienten den bedst mulige behandling, antyder forskning.

Forskerne bag et forskningsstudie, som netop er præsenteret ved kongressen for hudlæger, EADV 2021, har vurderet patient-lægerelationen og herunder også parternes opfattelserne af sygdomsbyrde og behandling.

De har set på faktorer som sygdommens sværhedsgrad, behandlings-prioriteter og behandlings-mål, og patienter og hudlæger blev bedt om at score deres prioriteter på en skala fra et til tre for hvert afgivet svar.

I alt 3.806 patienter og 473 hudlæger gennemførte undersøgelsen; 2.550 patienter rapporterede at være diagnosticeret med psoriasis uden psoriasisgigt af en hudlæge. Godt halvdelen af patienterne (56 procent) rapporterede om begrænset hudpåvirkning. 

Kløe mindre vigtigt

Med hensyn til sygdomsbyrde rangerede patienter typen af ​​symptomer, sygdomsvarighed, og hudlæsionernes placering på kroppen som de tre vigtigste faktorer i forhold til at definere sygdommens sværhedsgraden. Lægerne rangerede til gengæld indflydelse på den generelle livskvalitet, mængden af ​​såkaldt BSA-involvering og typen af symptomer som de tre vigtigste faktorer; sygdomsvarighed blev i lægegruppen rangeret som nr. ti og placering af læsioner nr. fire.

I forhold til behandlingen af ​​psoriasis var reduktion af kløe det vigtigste behandlingsmål for patienterne efterfulgt af muligheden for at holde deres symptomer under kontrol.

Hudlægerne vurderede imidlertid kløereduktion som et mindre vigtigt mål for behandling og rangerede forbedring af livskvalitet som det vigtigste mål.

Hvad angår behandlingsmål, var både patienter og læger af den opfattelse, at deres mål var på linje – eller næsten på linje – for eksempel, at der var et moderat til udtalt behov for bedre behandlinger for psoriasis. På spørgsmålet om, hvad der prioriteres ved et besøg i klinikken, var opfattelsen hos patient og læge markant forskellig, idet betydeligt flere patienter rapporterede, at de aldrig diskuterede ting som for eksempel ledsmerter, relaterede tilstande og indvirkning af deres psoriasis på deres følelsesmæssige velvære.

Emner: psoriasis EADV21

Del artiklen med dine venner