Hårfjerning kan være en effektiv behandling af hudsygdom

På Sjællands Universitetshospitals dermatologiske afdeling er det rutine at bruge laser-typen IPL (intense pulsed light) til hårfjerning hos patienter, som lider af mild til moderat Hidradenitis Suppurativa (HS). Det er en kronisk, inflammatorisk og ardannende sygdom omkring hårfolliklerne.

Sådan er det blevet, fordi man har erfaret, at det virker. Og nu kommer evidensen i stigende grad med og bakker op om denne praksis.

I et nyt studie, der netop er offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Dermatology, viser danske forskere, at IPL-behandling til ødelæggelse af hårsækkene i omkring halvdelen af tilfældene faktisk hjælper til at lindre sygdomssymptomerne ved mild til moderat HS. 

Bag studiet står blandt andre Ditte Marie Saunte, der er overlæge og Ph.d. på Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

”Erfaringen fra vores ambulatorium er, at hårfjerning virker godt for mange patienter med HS lokaliseret i behårede områder,” siger Ditte Marie Saunte.

”Og det er fint, at vi nu har forskningsresultater, der bekræfter det i praksis. Perspektivet i studiet er, at IPL-behandling kan bruges til udvalgte patienter og eventuelt som supplerende behandling til patienter, der samtidig er i medicinsk behandling. For alt, hvad der kan hjælpe disse patienter, er godt, eftersom vi ikke har nogen mirakelmedicin endnu,” siger hun og peger på, at IPL også er medtaget i den guideline, der ligger for behandling af HS. En guideline, som er udarbejdet for Dansk Dermatologisk Selskab og med hende selv som formand for ad hoc-udvalget bag. I denne guidelines henvises til andre studier, der er nået frem til nogenlunde samme resultater som de danske forskere.

Det danske studie er et enkeltblindet, klinisk randomiseret forsøg med 17 patienter med mild til moderat HS (Hurley Stage I-II). De blev randomiseret til seks månedlige hårfjerninger af armhule eller lyske. Den kontralaterale side fungerede som intern kontrol. I undersøgelsesperioden på syv måneder fik patienterne ikke anden behandling for deres HS. Resultatet var en signifikant reduktion i alvorlighedsgraden af symptomerne (målt med MSS) på interventionssiden med en score, der faldt fra 8,5 til 4,5 efter behandling.

Del artiklen med dine venner