Neglepsoriasis. Foto: Wikimedia Commons

Psoriasisgigt-patienter med neglepsoriasis har det værre

Patienter med neglepsoriasis kombineret med psoriasisgigt viser forværret sygdomsaktivitet, livskvalitet og arbejdsformåen end patienter, hvis negle ikke er påvirkede. Involvering af negle bør påvirke behandlingsvalg, fastslår to forskningsrapporter.

Om baggrund for undersøgelsen, offentliggjort i The Journal of Rheumatology, forklarer læge, Philip J. Mease fra Swedish Medical Center i den amerikanske by Seattle og University of Washington i Seattle i USA:

"Selvom neglesygom er et vigtigt træk ved psoriasisgigt, vides der ikke meget om, hvordan patienter med PsA og neglesygdom adskiller sig fra dem uden neglesygdom i forhold til patient- og kliniske egenskaber og sygdomsbyrde,” skriver Mease og uddyber:

”Der er begrænsede tilgængelige data om byrden af ​​neglesygdom i PsA. En bedre forståelse af byrden af ​​neglesygdom hos patienter med PsA kan hjælpe med at øge bevidstheden om vigtigheden af ​​at vurdere negleinddragelse hos patienter med psoriasisgigt og derfor således også påvirke behandlingsvalg."

For at analysere sammenhængen mellem neglepsoriasis og sygdomsaktivitet, livskvalitet og aktivitetsniveau blandt patienter med PsA undersøgte Mease og kolleger data fra Corrona PsA / Spondyloarthritis Registry. Forskerne indrullerede i alt 2.841 patienter med psoriasisgigt, der tilmeldte sig registerdatabasen mellem marts 2013 og oktober 2018 og havde herudover også data om lægerapporteret neglepsoriasis. Disse patienter blev derefter stratificeret udfra tilstedeværelse eller fravær af neglepsoriasis ved indskrivning.

Berørt legemsoverfladeareal

Om forskernes fund siger Philip J. Mease:

“Hos patienter med psoriasis er negleinddragelse forbundet med en højere sværhedsgrad af sygdommen, herunder en højere procentdel af det berørte legemsoverfladeareal, mere smerte og psykisk lidelse og væsentlig funktionsnedsættelse og handicaps.”

I undersøgelsen sammenlignede Mease og kolleger demografiske data, sygdomsaktivitet, livskvalitet og arbejdsproduktivitet fra alle inkluderede patienter. Data blev sammenlignet mellem dem med og dem uden neglepsoriasis.

Ifølge forskerne demonstrerede 1.152 af de inkluderede patienter - eller 40,5 procent - neglepsoriasis. Blandt dem med neglepsoriasis var 51,9 procent mænd, og 12,3 procent var for syge til at arbejde. 

Derudover oplevede patienter med neglepsoriasis højere sygdomsaktivitet, herunder forværrede, ømme og hævede led. Patienterne med neglepsoriasis udviste desuden også større grad af smerter, træthed og en nedsat arbejde- og aktivitets formåen end de, som var uden involvering. 

"Samlet set sætter resultaterne af denne undersøgelse fokus på byrden af ​​neglepsoriasis hos patienter med psoriasisgigt," skriver Mease og kolleger, som således konkluderer:

”Neglepsoriasis er forbundet med større sværhedsgrad af psoriasis og PsA-symptomer, større handicaps og funktionsnedsættelse. Disse fund understreger vigtigheden af ​​identifikation og styring af neglesygdom hos patienter med psoriasisgigt. Yderligere forskning er nødvendig for at vurdere, om neglesygdom påvirker behandlingsrespons hos patienter med psoriasisgigt.” 

Endnu et nyt amerikansk studie fra University of Florida college of Medicine offentliggjort i The Journal of Rheumatology, bakker op om Mease og kollegaers fund.

Emner: psoriasis psoriasisgigt

Del artiklen med dine venner