”Vi følger patienterne løbende over tid, hvilket kommer til at give os helt unikke data og et nyt indblik. Sådan en biobank findes simpelthen ingen andre steder,” siger Charlotte Bonefeld. Foto: LEO Foundation Skin Immunology Research Center

Hudprøver fra 3.000 patienter skal gøre forskerne klogere på psoriasis og eksem

En ny biobank med hud- og blodprøver fra 3.000 patienter med hudlidelser som psoriasis og eksem skal nu etableres i Danmark. Biobanken bliver den første af sin slags i verden og skal kaste lys over en række af de mest almindelige hudsygdomme.

Det er Herlev og Gentofte Hospital og LEO Foundation Skin Immunology Research Center ved Københavns Universitet, som etablerer et nyt forskningsprogram, hvori der indgår en biobank med hud- og blodprøver fra 3.000 patienter med hudlidelser som psoriasis og eksem. 

Forskere har i mange år haft svært ved at afkode, hvorfor hudsygdomme som psoriasis og eksem rammer nogle personer hårdere end andre, hvorfor nogle patienter udvikler følgesygdomme, og hvorfor nogle ikke reagerer på behandling. Det skal det nye forskningsprogram lave om på ved at give viden om, hvordan hudsygdomme udvikler sig hos patienter over tid. Viden, der er helt nødvendig, for i sidste ende at kunne udvikle nye og skræddersyede behandlinger.

Målet er at indsamle data fra 3.000 patienter med hudsygdomme – og på sigt stille data og viden til rådighed for forskere fra hele verden til gavn for patienter med hudsygdomme.

”Vi følger patienterne løbende over tid, hvilket kommer til at give os helt unikke data og et nyt indblik. Sådan en biobank findes simpelthen ingen andre steder,” siger Charlotte Bonefeld, konstitueret direktør og professor i LEO Foundation Skin Immunology Research Center på Københavns Universitet.

Klinikere og forskere skal arbejde tæt sammen på tværs af hospital og universitet og også have tæt kontakt til patienter via patientforeninger.

”Vores tætte samarbejde mellem basalforskere og kliniske forskere giver en unik mulighed for at samle patientinformationer, hud- og blodprøver fra samme patient over flere år og vil gøre det muligt at udføre ny forskning, der vil føre til mere effektive behandlinger,” siger Lone Skov, klinisk professor og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital.

”Biobanken bliver en værdifuld ressource i fremtiden, hvor centeret og samarbejdspartnere fra hele verden kan få adgang til et omfattende arkiv af prøver og data af højeste kvalitet. Det vil få stor betydning for, hvor hurtigt vi kan omsætte idéer til konkrete resultater”, tilføjer Lone Skov. 

Rekrutteringen af patienter til forskningsprogrammet begynder senere i år.

Forskningsprogrammet er et samarbejde mellem LEO Foundation Skin Immunology Research Center, Københavns Universitet og Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital. LEO Fondet har bevilget 40 mio. kr. til programmet, der medfinansieres af Herlev og Gentofte Hospital og LEO Foundation Skin Immunology Research Center med i alt 20 mio. kr.

 

Fakta om udbredelsen af hudsygdomme

Del artiklen med dine venner