Kønsforskelle på psoriasispatienters livskvalitet

Der er store forskelle på mandlige og kvindelige psoriasispatienters sygdomsforløb, alvor og livskvalitet.

Det antyder en undersøgelse fra Istituto Dermopatico dell'Immacolata i Rom, hvor forskere har analyseret kønsforskelle hos 3.023 psoriasis-ambulante patienter behandlet over en tre-årig periode. Sygdomsgraden blev vurderet af en dermatolog.

Forskerne observerede forskelle mellem kønnenes kliniske egenskaber, sværhedsgraden af ​​sygdommen, psykologisk lidelse og livskvalitet.

Specielt var mænds sygdom forbundet med kropsmasseindeks (BMI), rygning, alkoholforbrug, et PASI-tal på mindst 10 (PASI=Psoriasis Area Severity Index) og en start på sygdommen , da de var mindst 20 år.

Kvinders sygdom var forbundet med en familiehistorie med diabetes, ledproblemer, anden klinisk type end diffus psoriasis, større psykologiske lidelse pga. sygdommen og større problemer med livskvaliteten.

Forskerne er dog i tvivl om især målingen af livskvalitet er effektiv i forhold til psoriasispatienter.

"Klinisk sværhedsgrad og målinger af helbredsrelateret livskvalitet er muligvis ikke fuldt ud tilstrækkelige til at vurdere kønsforskelle ved psoriasis, da vi observerede en dårligere psykosocial status hos kvindelige patienter og en klinisk sværhedsgrad hos mænd," skriver forfatterne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Clinical and Experimental Dermatology.

Emner: psoriasis

Del artiklen med dine venner