Rettigheder. Viden. Inspiration

Lægemiddel viser signifikant risikoreduktion hos nyresyge patienter

Lægemidlet empagliflozin viser signifikant reduktion på progression af nyresygdom og hjerte-kar-relateret død på 28 procent. De giver håb til patienter med kronisk nyresygdom og har potentiale til at reducere indlæggelser.

Data fra det internationale fase III studie af Jardiance (empagliflozin) til kronisk nyresygdom, EMPA-KIDNEY, er præsenteret på American Society of Nephrology Kidney Week i Orlando, Florida. Resultaterne viser, at behandling med lægemidlet reducerer risiko for progression af nyresygdom eller kardiovaskulær død signifikant: Sammenlignet med placebo er risikoreduktion 28 procent. EMPA-KIDNEY er netop blevet publiceret i New England Journal of Medicine.

Studiet viser desuden en signifikant reduktion i indlæggelse af ’alle årsager’ på 14 procent.

Lægemidlet er en såkaldt SGLT2-hæmmer, som virker ved at øge udskillelsen af glukose i nyrerne. Det har en række positive effekter for patienterne, da blodtrykket sænkes, blodsukkeret falder, og det leder til vægttab under behandlingen

Det nye resultat har stor betydning for patienter, der er kronisk nyresyge. Sammenlignet med ikke-nyresyge patienter har de en dobbelt så høj risiko for at blive indlagt på hospitalet. 

Underrepræsenteret gruppe

Mere end 6.600 patienter, både med og uden diabetes, deltog i EMPA-KIDNEY studiet. 

Studiet omfatter mennesker, der har kronisk nyresygdom med normal eller mild til moderat albuminuri (større udskillelse af æggehvidestof i urinen). Denne gruppe er underrepræsenteret i eksisterende studier af SGLT2-hæmmere til kronisk nyresygdom. På den måde bidrager studiet til at belyse et væsentligt udækket medicinsk behov.

Det estimeres, at 10-15 procent af den voksne befolkning i Danmark har kronisk nyresygdom.

Del artiklen med dine venner