Rettigheder. Viden. Inspiration


Rygning mere skadelig for hjertet end tidligere antaget

Rygere har svagere hjerter end ikke-rygere, viser ny forskning, som blev præsenteret på hjertelægernes kongres, ESC-2022, i Barcelona. Men noget af funktionen kan genvindes ved at holde op.

Jo mere folk ryger, des dårligere bliver deres hjertefunktion i form af blandt andet et svagere hjerte. Det betyder, at der er flere skadelige virkninger af rygning på hjertekarsystemet end tidligere antaget. Det viser helt ny forskning, som blev præsenteret på ESC-konferencen i Barcelona.

En del af den nedbrudte hjertefunktion kan dog stadig genoprettes, hvis folk holder op med at ryge, siger læge og ph.d.-studerende Eva Holt fra Herlev og Gentofte Hospital i en pressemeddelelse forud for konferencens start:

”Vores undersøgelse viser, at rygning også fører til ’tykkere’ og svagere hjerter. Det betyder, at rygere har en mindre mængde blod i venstre hjertekammer og mindre kraft til at pumpe det ud til resten af ​​kroppen. Jo mere, du ryger, des dårligere bliver din hjertefunktion. Hjertet kan komme sig til en vis grad med rygestop, så det er aldrig for sent at holde op,” siger Eva Holt.

Hjertets struktur og funktion ændres

I den nye studie undersøgte Eva Holt og hendes kolleger, om rygning var relateret til dels ændringer i hjertets struktur og funktion hos mennesker uden hjertekarsygdomme og dels til effekten af ​​ændrede rygevaner.

Forskerne brugte spørgeskemadata fra 3.874 personer (gennemsnitsalder på 56 år, 43 procent kvinder) uden forudgående hjertesygdom. De havde oplyst om tidligere rygevaner og antallet af pakkeår – defineret som 20 cigaretter pr. dag pr. år – blev estimeret. 18,6 procent var rygere, 40,9 procent tidligere rygere, mens 40,5 procent aldrig havde røget. Deltagerne havde derudover fået foretaget en ekkokardiografi af hjertet inklusive en todimensionel speckle­ tracking-analyse.

Resultaterne viser, at der var en sammenhæng mellem rygere uden tidligere kendt hjertesygdom med akkumulerede pakkeår og ændringer i hjertestrukturen og nedsat systolisk funktion.

Desuden fandt forskerne, at kontinuerlige rygere over en 10-årig periode udviklede relativt dårligere systolisk funktion og øgede ændringer i den venstre ventrikel (LV)-struktur sammenlignet med folk, der aldrig havde røget og med folk, der holdt op med at ryge i undersøgelsesperiode.

Eva Holt udtaler: "Vores undersøgelse viser, at rygning ikke kun skader blodkarrene, men også direkte skader hjertet. Den gode nyhed er, at noget af skaden er reversibel, når man holder op.”

rygning, ESC22

Del artiklen med dine venner