Kirurger fra University of Maryland School of Medicine ses med svinehjertet. Foto: University of Maryland Medical Center

Mand får indopereret hjerte fra genmodificeret svin

Amerikanske kirurger har for første gang i verden haft held til at indoperere et hjerte fra et genmodificeret svin i et menneske. Det er et videnskabeligt gennembrud, der på sigt kan bane vejen for at hjælpe syge patienter, som har desperat brug for et organ.

Den otte timer lange operation fandt sted i Baltimore i delstaten Maryland fredag, og patienten havde det godt i går, oplyser hans kirurger ifølge Maryland Medical Center.

Kirurg Bartley Griffith sammen med patienten David Bennett. Foto: University of Maryland 

"Det skaber puls, det skaber tryk, det er hans hjerte. Det virker, og det ser normalt ud," siger Dr. Bartley Griffith, der udførte operationen ved University of Maryland Medical Center.

Modtageren af svinehjertet er 57-årige David Bennett fra Maryland. Han ville være død uden et nyt hjerte. Han havde opbrugt andre behandlingsmuligheder og var for syg til at kvalificere sig til et menneskeligt donorhjerte.

“For mig var det enten at dø eller få denne transplantation. Jeg ønsker at leve. Jeg ved, at det er et skud i tågen, men det er min sidste chance,” said David Bennett torsdag, dagen før operationen. Han var indlagt og sengeliggende de seneste måneder op til operationen. "Jeg ser frem til at komme ud af sengen, når jeg får det bedre," sagde han.

Den særlige operation fik nytårsaften en nødgodkendelse af USA’s lægemiddelstyrelse, FDA.

Transplanterede nyre i oktober

Forskere har længe arbejdet på at udvikle grise, hvis organer ikke ville blive afstødt af den menneskelige krop. Tanken er at gøre grise til leverandører af organer til syge mennesker, som mangler nyrer, hjerter lunger eller lever. Og forskningen er blevet fremskyndet af fremskridt inden for genredigerings- og kloningsteknologier.

Hjertetransplantationen kommer kun måneder efter, at kirurger i New York i oktober 2021 med succes transplanterede en nyre fra en gensplejset gris til en hjernedød person. Den hjernedøde patient blev dog bagefter kun fulgt i 54 timer, og derfor er der mange ubesvarede spørgsmål i forhold til de langsigtede følger.

I Danmark døde 11 danskere i 2021, fordi de ikke kunne få et nyt organ i tide.

I alt 389 patienter stod på venteliste ved udgangen af 2021, heraf langt de fleste - 346 - til en nyre. 16 patienter stod på venteliste til et hjerte ved udgangen af 2021, og derudover stod en patient på venteliste til både et hjerte og en lunge.

 

Operationen kan følges på Youtube-link herunder.

https://youtu.be/3VqxtG_7DIM

Emner: transplantation

Del artiklen med dine venner