Vil man være hjerteløber, kan man tilmelde sig og modtage alarmer via Hjerteløber-appen.

Større udkaldsradius for hjerteløbere er en succes

20. maj 2021 blev udkaldsradiussen for hjerteløberne øget fra 1,8 kilometer til fem kilometer i hele Danmark. I Region Syddanmark kan man se, at det har været en succes.

Siden 12. juni 2021, hvor fodboldspilleren Christian Eriksen fik hjertestop i Parken, har gennemsnitligt 555 danskere meldt sig som hjerteløbere hver uge. Inden den 12. juni 2021 var der 250-300 nye hjerteløbere om ugen. Den 17. september 2021 var der i alt 122.506 hjerteløbere i Danmark, heraf 18.527 i Region Syddanmark. Det betyder, at de hvert øjeblik kan blive alarmeret af AMK-vagtcentralen, hvis en person tæt på dem har fået hjertestop.

Nye tal fra Region Syddanmark viser, at der nu i 95-99 procent af tilfældene når en hjerteløber frem til personen med hjertestop. Sammenlignet med perioden maj 2020 til april 2021, hvor udkaldsradiussen var på 1,8 kilometer, var der hjerteløbere med på 76-90 procent af udkaldene.

Det glæder formanden for Region Syddanmarks præhospitaludvalg, Mads Skau (V), der selv er frivillig hjerteløber:

"Det er rigtig godt at se, at den store frivillige indsats, som hjerteløberne leverer, nu virker endnu bedre. Det har været et stort ønske fra mange af de frivillige i Region Syddanmark, at udkaldsradiussen for hjerteløbere blev øget fra de 1,8 kilometer til fem kilometer. Den længere udkaldsradius giver bedre mulighed for, at der kommer hjerteløbere ud til hjertestop i landområder, særligt i de mere tyndt befolkede områder," siger han.

Da hjerteløberordningen begyndte i Region Hovedstaden i 2017 var det med samme alarmeringsradius på 1,8 km, som man anvendte i Sverige på daværende tidspunkt, og som man dengang vurderede var den optimale afstand. De nyeste erfaringer tyder dog på, at der i områder med mindre tæt befolkning er større sikkerhed for at få aktiveret tilgængelige hjerteløbere, hvis alarmeringsradius udvides til 5 km.

Afstanden til hjertestoppet og hjertestarteren er som hovedregel længere i Region Syddanmark end i Region Hovedstaden, hvor de fleste hjerteløbere løber til hændelsen. I Region Syddanmark kører to ud af tre hjerteløbere i bil til hjertestoppet.

Del artiklen med dine venner