"Vi håber på, at vores studie kan skabe international interesse for at samarbejde om et større og mere definitivt forsøg," siger Lars Wiuff Andersen.

Hormonstoffer kan få gang i hjertet igen efter hjertestop, men...

Behandling med to hormonstoffer direkte i blodåren øger chancen for at få gang i hjertet igen efter hjertestop. Men overlevelsen efter 30 dage var alligevel ikke bedre end ved standardbehandling. Der skal mere forskning til for at kunne afgøre effekten.

Ca. 2.000 gange om året får en patient hjertestop på et hospital i Danmark. Dødeligheden er høj, og 30 dage efter hjertestoppet er kun 25-30 procent af patienter fortsat i live. Der findes ingen medicinsk behandling, der bevist kan øge overlevelsen efter hjertestop på hospital, men to mindre forsøg har vist, at kombinationen af hormonerne vasopressin og methylprednisolon måske kan øge overlevelsen.

Forskere på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har i samarbejde med ti andre hospitaler i Danmark testet, om behandling med vasopressin og methylprednisolon kan hjælpe med at få hjertet til at slå igen, så flere kan overleve efter at have fået hjertestop på hospital. Resultaterne er netop blevet offentliggjort ved den internationale online konference Critical Care Reviews og i tidsskriftet JAMA.

Signifikant forskel

501 patienter med hjertestop fordelt på de ti hospitaler modtog standardbehandlingen, som består af hjertemassage og evt. stød og forskellige typer af medicin. Efter lodtrækning fik halvdelen af patienterne desuden vasopressin og methylprednisolon direkte i blodåren, mens den anden halvdel fik saltvand. Lægemidlerne vasopressin og methylprednisolon er naturlige hormoner, som ofte gives til kritisk syge patienter. I forskningsprojekter har det set ud til, at stofferne kan øge blodtilførslen til hjertet under genoplivning.

”Vores tese er, at stofferne kan hjælpe hjertet med at komme i gang igen, og resultaterne fra forsøget har vist, at antallet af patienter, der fik genoprettet deres cirkulation, var 42 procent i interventionsgruppen og 33 procent i gruppen, der fik saltvand – en forskel der var statistisk signifikant, siger Lars Wiuff Andersen, der er læge på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Aarhus Universitet.

Ingen ændring af praksis

Efter 30 dage var der dog ingen forskel i antallet af patienter, der havde overlevet, og det er stadigt uklart, om denne kombination af lægemidler kan forbedre overlevelsen efter hjertestop på længere sigt. Derfor vil der ifølge Lars Wiuff Andersen ikke umiddelbart være grundlag for at ændre eksisterende praksis.

”Vores studie var primært designet til at se på overlevelsen efter selve hjertestoppet, og her var der en sikker effekt. Men ser vi ud indtil de 30 dage, så kan vi altså hverken udelukke, at flere patienter overlever, eller at flere patienter dør. Det vil kræve deltagelse af mindst 2.000 patienter og formentlig op mod 50 hospitaler både i og uden for Danmarks grænser at undersøge det nærmere. Vi håber på, at vores studie kan skabe international interesse for at samarbejde om et større og mere definitivt forsøg, men det vil naturligvis være både et meget omfattende og meget dyrt studie.”

 

Emner: hjertestop

Del artiklen med dine venner