Ingen sammenhæng mellem blodtryksmedicin og risiko for kræft

ESC: Der er ingen evidens for, at blodtrykssænkende medikamenter øger risikoen for kræft. Det fastslår den til dato største undersøgelse af den mulige sammenhæng.

Resultaterne blev præsenteret på dette års virtuelle kongres for hjertelæger, ESC.

Den mulige sammenhæng mellem blodtryksmedicin og kræft er blevet drøftet indgående i mere end 40 år. Beviserne for en øget eller reduceret risiko for kræft ved brug af medicin mod for højt blodtryk har været inkonsekvente og modstridende. Nu foreligger resultaterne af i alt 31 forsøg, som har inkluderet 260.000 patienter.

Det blev i meta-analysen opgjort, hvor mange og hvem af de 260.000 patienter på tværs af de 31 studier, som har udviklet kræft. Fem medikamentklasser blev undersøgt separat: ACE-inhibitorer, angiotensin II-receptorblokkere (ARB), beta-blokkere, calciumkantagonister (CCB) og diuretika. Forskerne vurderede virkningen af ​​hver medikamentklasse med udgangspunkt i risikoen for at udvikle enhver form for kræft, at dø af kræft og udvikle bryst-, kolorektal-, lunge-, prostata- og hudkræft. De undersøgte også, om der var forskelle i henhold til alder, køn, kropsstørrelse, rygerstatus og patienternes brug af blodtryks-medicin forud for studiet.

Hver lægemiddelklasse blev sammenlignet med kontrolgrupper, inklusive placebo, standardbehandling og andre lægemiddelklasser. I en gennemsnitsperiode på fire år var der omkring 15.000 nye kræft-diagnoser blandt studiets deltagere. Forskerne fandt således ingen beviser for, at brugen af ​​en hvilken som helst antihypertensiv lægemiddelklasse øgede risikoen for kræft. Dette fund var konsistent uanset alder, køn, kropsstørrelse, rygestatus og tidligere brug af blodtryks-medicin.

Tilsvarende var der ingen holdepunkter for, at nogen form for blodtryks-sænkende behandling havde indflydelse på sandsynligheden for at udvikle bryst-, kolorektal-, lunge-, prostata- eller hudkræft.

Emner: esc2020

Del artiklen med dine venner