Spasmer kan være årsag til at du mangler ilt til hjertet

Kvinder er oftere ramt af spasmer i de mikrovaskulære kar end mænd, og det kan være årsag til at man registrerer manglende ilt til hjertet hos kvinder.

En overrepræsentation af spasmer i de mikrovaskulære kar, er muligvis en af forklaringerne på, at kvinders hjertesygdomme kan være svære at diagnosticere og behandle.

Det antyder en posterpræsentation af den danske afdelingslæge Ahmed Aziz, der sammen med Henrik Steen Hansen fra Odense Universitetshospital og Eva Prescott fra Bispebjerg Hospital er i gang med at undersøge brystsmerter hos kvinder – brystsmerter, der ikke kan forklares ud fra forsnævringer af kranspulsårene.

Ahmed Aziz fremlagde posteren på American College of Cardiology 2017 i Washington DC (ACC.17). Hans arbejde er den del af det store projekt IPower, som Eva Prescott er leder af.

Man har i flere år studeret kvinder og hjertesygdomme. Både med hensyn til symptomer og overlevelse skiller kvinder sig markant ud fra mændene. Men trods stadig mere viden om kønsforskelle, er man ikke behandlingsmæssigt kommet ret langt med at differentiere.

”Vi kigger på kønsforskelle indenfor hjertekarområdet. Og jeg forsker indenfor et felt, som ikke ret mange andre forsker i, nemlig i kønsforskelle hos patienter, hvor man ikke umiddelbart kan stille en diagnose,” siger Ahmed Aziz, der har arbejdet på Robert Bosch Krankenhaus i Stuttgart, der har den største datasamling om emnet.

Målet med projektet, som Ahmed Aziz fremlagde, er i sidste ende at opnå bedre forståelse af baggrunden for og  behandling af de kvindelige hjertepatienter.

Får besked om at de intet fejler

En årsag til, at man registrerer manglende ilt til hjertet hos kvinder, kan være, at de netop oftere er ramt af spasmer i de mikrovaskulære kar. Disse kvinder har måske ikke forsnævringer i kranspulsårerne og bliver ofte sendt hjem med besked om, at de ikke fejler noget.

”Blandt de patienter, der indlægges, men hvor vi ikke tror, de fejler noget med hjertet, viser det sig, at 70 procent af kvinderne alligevel mangler ilt til hjertet. For mændene er tallet på omkring 40 procent. Det er de kønsforskelle vi har kigget på,” siger afdelingslæge Ahmed Aziz, Hjertemedicinsk afdeling, Odense Universitets Hospital.

”Det er i sin begyndende fase, men det skal føre til en undersøgelse af, hvad der er på spil, hvis kranspulsåren ikke fejler noget. Normalt finder man årsagen i kranspulsåren, hvis der er tale om iltmangel til hjertet. Men der er patienter, hvor man ikke kan påvise forsnævringer, - og hvor man måske mener, at de ikke fejler noget – men som alligevel mangler ilt til hjertet,” siger han.

Ahmed Aziz og holdet bag projektet mener, at man fremover bør overveje, om der er tale om spasmer hos kvinderne frem for udelukkende at se efter forsnævringer.

”Denne viden kan føre til, at hvor vi nogle gange siger, at patienten ikke fejler noget, at vi i stedet skal sætte dem i behandling,” siger han og tilføjer, at kvinders prognose er relativt dårligere end mænds.

”Af den grund. Og i erkendelsen af, at vi mangler viden om kvinderne, er det her et lille men vigtig skridt på vejen,” siger Ahmed Aziz.

 

Projektet omfatter en af flere PhD-projekter omhandlende hjertesygdomme hos kvinder. I denne del af projektet samarbejder de danske forskere med Udo Sechtem og Peter Ong fra Stuttgart, som repræsenterer det største center for spasmer i kranspulsårene indenfor Europa.

Målet med projektet, som Ahmed Aziz fremlagde, er i sidste ende at opnå bedre forståelse af baggrunden for og  behandling af de kvindelige hjertepatienter.

 

Emner: hjertekarsygdom

Del artiklen med dine venner