Statinbehandling giver stor positiv effekt hos de ældste

Der er ingen grund til at stoppe med statinbehandling, bare fordi folk bliver meget gamle.

Tværtimod viser nye undersøgelser, at det har en stor positiv effekt også for de ældste at fortsætte med at tage statiner livet ud.

I et fransk studie offentliggjort i European Heart Journal så forskerne på 120.000 ældre, som alle var fyldt 75 år i perioden 2012-14 og som ikke havde en historie med hjertekarsygdom. De fik alle forebyggende behandling med statiner i mindst to år inden og blev fulgt i næsten toethalvt år.

Resultatet viser, at afbrydelse af statinbehandling øger risikoen for at få hjertekarsygdom med 33 procent. Og denne sammenhæng var stærkere for hjertemæssige blodkarsygdomme end for hjernemæssige – med en henholdsvis 46 og 26 procent øget risiko.

Forskerne anfører, at der er brug for yderligere studier, inden man begynder at overveje konsekvenser for retningslinjer i forhold til forebyggende statinbehandling til ældre. Også studier på effekten for dødelighed som følge ophør med statinbehandling.

Statiner fås herhjemme under navne som Simvastatin, Atorvastatin, Fluvastatin, Fluvatab, Lovastatin, Pravastatin, Pravastatinnatrium, Crestor, Rosuvastatin, Zarator og Zocor.

Emner: statiner

Del artiklen med dine venner