Rettigheder. Viden. Inspiration


Smartphone kan afsløre hjerteflimmer

Tusinder af uopdagede tilfælde af hjerteflimmer (atrieflimmer) kan afsløres med en ny smartphone-app, der kan advare om risikoen ved at placere pegefingere foran telefonens kamera i et minut.

Det viser resultaterne af en ny undersøgelse fra Universitetet i Hasselt, Belgien, hvor professor Pieter Vandervoort har testet appen på over 12.000 mennesker. Undersøgelsen blev lørdag præsenteret på hjertelægernes store kongres, ESCs kongres i München.

"De fleste mennesker har en smartphone med et kamera, som er alt hvad de behøver for at detektere atrieflimren. Dette er en billig måde at screene tusindvis af mennesker på for en tilstand, der bliver mere udbredt og kan få alvorlige konsekvenser, medmindre det behandles," siger Vandervoort.

Atrieflimren er årsag til 20-30 procent af alle slagtilfælde og øger risikoen for tidlig død, men udsigterne forbedres dramatisk med blodfortyndende medicin. Udiagnostiseret atrieflimren er almindelig, og mange patienter forbliver ubehandlede.

En ny undersøgelse har undersøgt gennemførligheden og effektiviteten af ​​screening for atrieflimren med en smartphone-app, der er medicinsk certificeret i EU. App'en blev gjort frit tilgængelig ved at offentliggøre en adgangskode i en lokal avis. Inden for 48 timer havde 12.328 voksne scannet koden og indskrevet sig i undersøgelsen.

Deltagerne blev instrueret til at bruge deres egen smartphone til at måle deres hjerterytme to gange om dagen i en uge. Hvis de havde symptomer som hjertebanken, åndenød eller træthed, blev de anbefalet at indskrive dem i appen. Appen bruges ved at holde venstre pegefinger foran smartphone kameraet i et minut, hvor hjerterytmen måles.

Hjertrytme-målingerne blev automatisk klassificeret som regelmæssig rytme, mulig atrieflimren, anden uregelmæssig rytme eller utilstrækkelig kvalitet. Målinger, der indikerer atrieflimren eller andre uregelmæssige rytmer, blev gennemgået af medicinske teknikere med erfaring i analyse af såkaldt fotoplethysmografiske signaler under tilsyn af kardiologer.

Alle deltagere modtog en automatisk genereret rapport på deres smartphone med en kopi af deres rytmespor og en fortolkning. Dem med atrieflimren eller andre uregelmæssige rytmer blev rådet til at opsøge deres læge. Fire måneder senere modtog alle deltagere, der havde mindst en måling, som viste atrieflimren, et opfølgningsspørgeskema via e-mail om, hvad de havde gjort i forlængelse af screeningsprogrammet.

Gennemsnittet af den screenede befolkning var 50 år, og 58 procent var mænd. 80 procent af deltagerne havde regelmæssig hjerterytme, 1,1 procent havde atrieflimren, 17 procent havde andre uregelmæssige rytmer, og 2 procent havde målinger af utilstrækkelig kvalitet til analyse.

Den gennemsnitlige alder for folk med hjerteflimmer var 63 år, og syv ud af ti var mænd.

 

diabetes, ESC18

Del artiklen med dine venner