Forskerne bag opdagelsen håber at blodprøven allerede vil være tilgængelig om to år.

En blodprøve kan afsløre din sclerosetype

Forskere har opdaget en bestemt markør i blodet der kan afgøre, hvilken type sclerose man har og dermed, hvilken behandling der er bedst.

En 12 år lang international undersøgelse har opdaget en biomarkør for Multipel Sclerose i blodet.

Resultaterne vil give forskerne mulighed for med 85-90 procents nøjagtighed at bestemme, hvilken type MS en patient har - og dermed spare langvarige og dyre testforløb.

"Dette er en vigtig opdagelse, fordi det vil gøre det lettere hurtigt og enkelt, at lave en prognose for de tre typer af MS, og vil gøre det muligt for klinikere at tilpasse deres behandling for MS-patienter mere præcist og hurtigt," forklarer professor Gilles Guillemin, der sammen med Dr. Edwin Lim fra Macquarie University, Australien, har stået i spidsen for undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports

Forskerne har nu indgået et samarbejde med Dr. Alban Bessede på ImmuSmol, Frankrig, om at udvikle en ny prognostisk metode, som kan hjælpe læger og laboratorier rundt om i verden til hurtigt og nemt at identificere, hvilken type MS patienterne har. De håber, at blodprøven allerede vil være til rådighed om to år.

De tror også, at forskningen vil give en helt ny række lægemidler mod dissemineret sclerose, som giver mulighed for udvikling af en mere personlig behandling.

"De unikke oplysninger, vi får via biomarkøren, betyder, at det også kan være muligt, at udvikle personlig behandling baseret på biomarkører," siger dr. Lim.

Resultaterne kan sandsynligvis også hjælpe på forståelsen af udviklingen af andre sygdomme forårsaget af inflammation og neurodegeneration - eksempelvis Alzheimers, Parkinsons og amyotrofisk lateral sklerose (ALS).

"Testen går ud på at finde forbindelser inden for en specifik biokemisk vej, der bruger et kemisk stof kaldet tryptophan. Tryptofan er kendt for at være involveret i hjernebetændelse, og ved at øge vores forståelse af, hvordan vores celler behandler tryptophan, kan vi blive bedre til at identificere de mange typer af neurodegenerative sygdomme, det har betydning for," siger professor Guillemin.

Emner: multipel sclerose

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift