Test kan afsløre hvor slemt din MS udvikler sig

Celler i immunsystemet hos patienter med multipel sclerose (MS) opfører sig anderledes end hos raske personer og den viden kan udnyttes i behandlingen.

Det har forskere ved Linköping Universitet i Sverige udnyttet til at udvikle en metode, der kan forudsige sygdomsaktivitet hos patienter med MS.

Det er i øjeblikket ikke muligt at afgøre, hvilke personer med risiko for MS, der udvikler alvorlig sygdom. MS er en inflammatorisk sygdom i centralnervesystemet, der primært rammer unge voksne. Sygdommen er en livslang tilstand.

Forskerne bag den nye undersøgelse håber, at den metode, de har udviklet, vil bidrage til at besvare spørgsmålet om hvorfor visse patienter lider mindre hårdt med sygdommen end andre. Med tiden håber de, at der kan udvikles en test til brug i patientbehandlingen.

Den nye undersøgelse, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports, beskriver, hvordan forskerne har ledt efter biomarkører, der kan bruges i forbindelse med MS.

Projektet er et samarbejde mellem forskere på Linköping Universitet, Linköping Universitetshospital og Karolinska Institutet.

Biomarkører er naturligt forekommende stoffer i kroppen, der kan måles i for eksempel blod og afspejle en tilstand i kroppen. De anvendes i medicinsk behandling for at følge udviklingen af ​​en sygdom og måle effekten af ​​en behandling.

Forskerne sammenlignede immunceller fra patienter med MS med celler fra raske kontrolpersoner. De opdagede store forskelle i den måde celler fra raske og syge individer fungerede. Forskeren undersøgte hvordan et stort antal proteiner interagerer med hinanden, og brugt nye bioinformatik metoder til at finde dem, der er meget vigtige for MS.

"Vi har i detaljer kunnet studere ændringer af immunceller hos patienter og været i stand til at identificere vigtige proteiner. Dette har ført os til en biomarkør, som kan forudsige, hvordan sygdommen vil udvikle sig hos patienten," siger bioinformatik specialist Mika Gustafsson, der har ledet undersøgelsen sammen med professor jan Ernerudh.

Den biomarkør, som forskerne har identificeret, er en kombination af fire proteiner, hvis koncentrationer kan måles i cerebrospinalvæske. I undersøgelsen var det muligt for forskerne at forudsige om patienter med MS ville have aktiv MS sygdom to år senere. Den nye metode var også i stand til at forudsige effektiviteten af ​​en almindeligt lægemiddel mod MS hos en lille gruppe patienter.

"At kunne bestemme prognosen mere præcist er et stort skridt fremad, når det handler om at vælge den rigtige behandling," siger Jan Ernerudh, professor i klinisk immunologi.

Emner: multipel sclerose

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift