Rettigheder. Viden. Inspiration


”De har jo nok en vis effekt, men jeg ville aldrig tilbyde mine patienter dem som første valg." siger Thomas Peter Enggaard om gabapentin og pregabalin.

Lægemiddel-kombi giver ikke effektiv smertelindring

Kombinationen af de to lægemidler gabapentin og pregabalin til behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

En systematisk gennemgang af kombinationen af de to lægemidler gabapentin og pregabalin til behandling af kroniske lændesmerter viser nemlig, at de har ubetydelig effekt. Samtidig er der betydelig risiko for bivirkninger. Det viser en canadisk analyse, der er offentliggjort i PLOS Medicine.

Sammenlignet med placebo viser gabapentin og pregabalin minimal mindskning af smerte. Samtidig er bivirkninger som svimmelhed, træthed, kognitiv dysfunktion og synsforstyrrelser almindelige. Derfor er der behov for store højkvalitetsforsøg af lægemidlets effekter og bivirkninger, konkluderer de canadiske forskere.

”Det er rigtigt, at der er begrænset effekt af lægemidlerne ved behandling af kroniske lændesmerter. Men det er svært at nå en entydig konklusion om effekten, da forskellige undersøgelser vil have forskellige resultater afhængigt af, hvilke patienter, der deltager i pågældende undersøgelser. Når der kan være modstridende resultater i forskellige undersøgelser, er det ofte fordi, det ikke er de samme patienter, der deltager i alle undersøgelserne. De er jo individer, og responsen kan variere fra individ til individ. Patienter med kroniske rygsmerter er en meget sammensat gruppe, og der er meget stor forskel på lændesmerter. Dermed er der også store variationer i denne patientgruppe. Det siger Thomas Peter Enggaard, overlæge, ph.d., Tværfagligt Smertecenter, Rigshospitalet.

Andet eller tredje valg

Gabapentin og pregabalin (Lyrica) er oprindeligt udviklet til behandling af epilepsi. En del udskrives også til behandling af angst, ligesom lægemidlerne anvendes til behandling af smerter efter operation. Derfor er der ingen, der ved, hvor meget af den medicin, der udskrives, der egentlig gives mod kroniske lændesmerter.

”Hvis man ser på det samlede forbrug, kan man ikke udlede, hvilke patienter, der får det på indikation af epilepsi og hvilke patienter, der får det på indikation af smerter. Så når du kigger på det samlede forbrug, har du ikke en chance for at se, hvem der får hvad på hvilken indikation,” siger Thomas Peter Enggaard.

Han mener, at lægemidlerne bør være andet eller tredje valg til lindring af kroniske lændesmerter.

”De har jo nok en vis effekt, men jeg ville aldrig tilbyde mine patienter dem som første valg. Her vil jeg så vidt muligt vælge et mere effektivt præperat. Men der er patienter, der ikke tåler eksempelvis ibuprofen eller duloxetin, og for dem kan gabapentin og pregabalin være den bedste mulighed," siger han.

Et sikkert præparat

Valget af præparat afhænger altså af, hvad patienterne kan tåle holdt op mod en forventet effekt og forventet risiko for bivirkninger. Derfor kan gabapentin og pregabalin godt være det bedst mulige tilbud til en række patienter.

”Der er bivirkninger ved alle de lægemidler, vi anvender. De typiske bivirkninger ved gabapentin og pregabalinr er træthed, svimmelhed, synsforstyrrelser, vægtøgning og mavesmerter. De samme bivirkninger ser man også ved andre og lignende lægemidler. Til gengæld er lægemidlerne jo et sikkert præparat i forhold til potentielt dødelig dosis. Dødelige forgiftninger er meget sjældne.”

 

smerter, Lændesmerter, gabapentin, pregabalin, Thomas Peter Enggaard

Del artiklen med dine venner