Sjældne gigtsygdomme har dobbelt så høj risiko for covid-19 død

Patienter med sjældne autoimmune gigtsygdomme har en 54 procent øget risiko for covid-19-infektion og mere end dobbelt så stor risiko for covid-19-død i forhold til den generelle befolkning i England.

Det viser et engelsk studie publiceret i Rheumatology.

Ifølge forskerne var den infektionsraten blandt patienter med sjældne autoimmune reumatiske sygdomme 1,5 gange højere end den generelle befolkning. Og dødeligheden – standardiseret efter alder og køn – for covid-19-dødsfald var 2,4 gange højere blandt dem med sjælden autoimmun gigtsygdom end i den generelle befolkning.

Forskerne rapporterede ingen beviser for en stigning i dødsfald af andre årsager hos dem med sjældne autoimmune gigtsygdomme.

"Undersøgelsen viser, at den øgede dødelighed hos mennesker med sjældne autoimmune gigtsygdomme, der blev set tidligt i pandemien, skyldtes covid-19-infektionen i sig selv, snarere end underliggende gigtsygdom eller komorbiditeter. Sammenlignet med tidligere studier ser det ud til, at de har øget risiko for covid-19 sammenlignet med mennesker med mere almindelige gigtsygdomme," skriver førsteforfatter Megan Rutter fra University of Nottingham, England. 

Studiet er baseret på dataudtræk fra de nationale sundhedsjournaler for hele befolkningen og for patienter med sjældne autoimmune gigtsygdomme til at bestemme antallet af covid-19-infektioner og dødsfald frem til 31. juli 2020.

Gruppen omfattede 168.680 patienter med sjældne autoimmune gigtsygdomme, hvoraf 1.874 (1,11 procent) havde en positiv covid-19 PCR-test.

Yderligere forskning er påkrævet for at forstå effektiviteten af ​​covid-19-vaccination i den virkelige verden hos mennesker med disse tilstande og påvirkningen af ​​særlige immunsuppressive terapier såsom rituximab, noterede forskergruppen bag. 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner