Chokanalyse: Dødsrisiko fordoblet med diabetes

Storrygere med diabetes har dobbelt så stor risiko for at dø af lungekræft og andre kræftformer end storrygere, der ikke har diabetes.

Det viser en større analyse af diabetespatienter fra University of Colorado, Denver, hvor forskere har undersøgt dødsrisikoen blandt storrygere med og uden diabetes.

Undersøgelsen har forsøgt at afgøre i hvilket omfang diabetes er forbundet med dødsfald som følge af lungekræft, andre kræftformer eller andre årsager blandt storrygere. De gennemgik en national lungescreeningstest med 53.454 nuværende eller tidligere storrygere, hvoraf 5.174 havde oplyst, at de led af diabetes.

"I vores undersøgelse fandt vi en statistisk signifikant sammenhæng mellem diabetes og død af alle årsager, død af andet end lungekræft og - hos kvinder - død pga. lungekræft," siger dr. Kavita Garg, der er professor i radiologi.

I løbet af undersøgelsen var der i alt 3.936 dødsfald, herunder 1.021 grundet lungekræft og 826 pga. anden kræft.

Deltagere med diabetes havde tendens til at være ældre, havde røget mere i længere tid, og havde en højere BMI.

Der var 650 dødsfald svarende til 12,6 procent af de 5.174 diabetespatienter, og 3.286 dødsfald svarende til 6,8 procent af de cirka 48.280 diabetesfri patienter.

"Vi fandt, at diabetes fordobler risikoen for død af alle årsager og anden kræft end lungekræft blandt storrygere," siger Dr. Garg.

"Vi fandt også, at kvinder med diabetes har en øget risiko for at dø af lungekræft, men fandt ikke den samme effekt hos mænd."

Forskerne fortsætter med at analysere data i et forsøg på bedre at forstå den underliggende årsag. I mellemtiden understreger dr. Garg vigtigheden af at få kontrol med diabetes og at blive testet for lungekræft, hvis du er ryger.

Emner: diabetes lungekræft rygning

Del artiklen med dine venner