”Tidligere skulle patienterne selv sørge for at møde ind med diverse prøveresultater. Det kunne ofte være flere forskellige instanser, man skulle rundt omkring, inden man mødte ind til årskontrol, og det var ikke altid tilfældet, at alle patienter huskede at få det hele med,” siger Urd Kielgast.

Diabetespatienter bliver tjekket for alle mulige komplikationer - på samme dag

Sammedags-screening for komplikationer til diabetes på Sjællands Universitetshospital møder positiv respons hos patienterne, melder hospitalet.

Det nye screeningsprogram er indrettet, så alle komplikationsscreeninger på sygehuset foregår i forlængelse af hinanden. Under screeningen bliver patienterne vejet, får taget blodprøver, målt blodtryk, afgiver urinprøve, får øjenundersøgelse, fodundersøgelse og lægesamtale umiddelbart efter hinanden.

Målet er, at flere patienter screenes for alle relevante senkomplikationer til diabetes, at patienterne oplever et koordineret og sammenhængende forløb og at behandlingskvaliteten blive ensartet i hele Region Sjælland, fortæller Lise Tarnow, centerdirektør Lise Tarnow fra Steno Diabetes Center Sjælland.  

”Vores ambition er at forbedre diabetesbehandlingen i hele Region Sjælland og sikre en høj, ensartet kvalitet. Det betyder, at man skal møde samme gode behandling, uanset hvilket sygehus man besøger. Derfor er jeg så glad og stolt over, at sammedag-screening nu er i gang og får så mange positive ord med på vejen,” udtaler Lise Tarnow i en pressetekst. 

Koordinering på tværs af afdelinger

Bag det nye screeningsforløb ligger et større koordineringsarbejde på tværs af en række afdelinger på sygehuset: Undersøgelserne involverer nemlig både Klinisk Biokemisk Afdeling, Øjenafdelingen, Ortopædkirurgisk Afdeling foruden Diabetesafsnittet. Men også for behandlerne er den nye screeningspakke en positiv oplevelse. 

”Tidligere skulle patienterne selv sørge for at møde ind med diverse prøveresultater. Det kunne ofte være flere forskellige instanser, man skulle rundt omkring, inden man mødte ind til årskontrol, og det var ikke altid tilfældet, at alle patienter huskede at få det hele med. Teamarbejdet mellem afdelingerne skal virkelig spille for at få sammedagsscreening til at fungere, og det har krævet store forberedelser at folde det nye forløb ud. Derfor er det også ekstra tilfredsstillende for os alle at møde patienternes tilfredshed,” siger specialeansvarlig overlæge og centerchef Urd Kielgast fra Sjællands Universitetshospital Sjælland og Steno Diabetes Center Sjælland.

Sammedagsscreening

  • Sammedagsscreening har været i gang på Sjællands Universitetshospital siden september 2020, men har været sat i bero under anden bølge af covid-19.
  • Sammedagsscreening er koncentreret til én dag, hvor man klarer alle komplikationsscreeninger på sygehuset i forlængelse af hinanden. Det vil sige, at patienterne bliver vejet, får taget blodprøver, målt blodtryk, afgiver urinprøve, får øjenundersøgelse, fodundersøgelse og får en afsluttende lægesamtale.
  • Det er et samarbejde på tværs af flere afdelinger, herunder Klinisk Biokemisk Afdeling, Øjenafdelingen, Ortopædkirurgisk Afdeling foruden Diabetesambulatoriet.
  • Målet med initiativet er, at flere patienter screenes for alle relevante senkomplikationer til diabetes, at patienterne oplever et koordineret og sammenhængende forløb og at behandlingskvaliteten blive ensartet i hele Region Sjælland.
  • Næstved Sygehus startede op på sammedagsscreening i november 2020.
  • Der arbejdes på, at de resterende matrikler starter op i løbet af 2021 i takt med, at alle kommer i mål med de planlagte ombygninger.
Del artiklen med dine venner