"Studiet demonstrerer, at patienter med dårlig blodsukkerkontrol med semaglutid 2 mg får en bedre chance for at få kontrol," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Godt nyt for patienter med type 2-diabetes: Højdosisudgave af lægemiddel har større effekt

Der er godt nyt til patienter med type 2-diabetes. Novo Nordisks højdosisudgave af lægemidlet semaglutid på to milligram viser bedre resultater end udgaven på et milligram, der sælges under navnet Ozempic.

Det viser resultater af forskning, kaldet SUSTAIN FORTE studiet, som er en 40 uger lang undersøgelse, skriver Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

Højdosisudgaven har både større effekt på langtidsblodsukkeret, men giver også et større vægttab end Ozempic.

Studiet vise et signifikant fald i langtidsblodsukkeret, HbA1c, efter 40 ugers behandling med to milligram. Langtidsblodsukkeret faldt med med 2,2 procentpoint i gruppen af patienter, som fik høj dosis. I gruppen, som fik lav dosis, faldt det med 1,9 procentpoint.

Patienterne, som, indgik, havde fra start af et højt langtidsblodsukker på 8,9 procent.

HbA1c kan måles både i procent og i mmol/mol. Ni procent svarer til 75 mmol/mol.

I alt 68 pct. af patienterne, der fik den høje dosis, nåede et langtidsblodsukker på under syv pct., som anbefales af den amerikanske diabetesforening. For gruppen, der fik Ozempic var tallet 58 pct.

Den høje dosis på to milligram gav også et større vægttab end dosen på 1 milligram. Efter 40 uger var vægttabet 6,9 kg mod 6,0 kg for gruppen, der fik den lave dosis. Personerne havde fra start en kropsvægt på gennemsnitligt 99,3 kg. Forskellen er statistisk signifikant.

"Vi er meget tilfredse med resultaterne af SUSTAIN FORTE-forsøget. Både med den store HbA1c-reduktion fra et højt udgangspunkt og med sikkerheds- og toleranceprofilen. Studiet demonstrerer, at patienter med dårlig blodsukkerkontrol med semaglutid 2 mg får en bedre chance for at få kontrol," siger Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør for forskning og udvikling på Novo Nordisk.

Bivirkningerne ved de to doser var ens: Omkring 15 pct. meldte om kvalme, og under fem procent af patienterne ophørte behandlingen.

Der er i øjeblikket 11 store forsøg i gang i SUSTAIN-programmet, inklusiv et, som skal undersøge effekt på hjerte-kar-komplikationer hos mere end 11.000 personer med type 2-diabetes.

Del artiklen med dine venner