Hovedsageligt ældre med type 1-diabetes, som rammes hårdt af covid-19

EASD: Det er hovedsageligt ældre med type 1-diabetes, der har en forøget risiko for at blive alvorligt ramt af covid-19.

Det viser undersøgelser, der præsenteres på dette års virtuelle version af den europæiske diabetes-kongres, EASD, ved en særlig covid-19-session.

En befolkningsundersøgelse af 23.804 covid-19-relaterede dødsfald i England i perioden fra 1. marts 2020-1. maj 2020 afslørede, at risikoen for at dø på hospitalet med covid-19 var tre-fem gange højere hos mennesker med type 1-diabetes, mens personer med type 2-diabetes havde en dobbelt så høj risiko. Den gennemsnitlige alder ved død var imidlertid 78 år hos personer med type 2-diabetes og 72 år hos personer med type 1-diabetes.

Det ser ud til, at hovedsageligt patienter med type 1-diabetes over 50 år med længere sygdomsvarighed og dårligere glukosekontrol havde højere risiko for alvorlige kliniske resultater af covid-19.

80 procent af de alvorligt corona-ramte havde mere end 15 års sygdom, og de fleste havde et langtidsblodsukker (HbA1c) over 10 procent.

Ifølge en tidlig rapport fra US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) fra USA med data fra 149.082 covid-19 tilfælde var kun 1,7 procent børn under 18 år. Diabetes var ikke blandt komorbiditeterne, hvilket tyder på, at unge mennesker klarer sig bedre med covid-19-infektion med eller uden diabetes. Forskelle i anatomi, epidemiologi og gen-udtryk er nogle af årsagerne til den lave forekomst af covid-19-infektion hos børn.

Ved sessionen skal professor Catarina Limbert fra University Center of Central Lissabon og Hospital Dona Estefania, Lissabon, Portugal, også diskutere det kendte faktum, at nogle vira bidrager til tidlig type 1-diabetes debut, og om covid-19 skal føjes til denne liste.

"Indtil nu har større multicenterstudier ikke fundet en stigning i antallet af nye tilfælde i pandemimånederne sammenlignet med den samme periode i årene før," forklarer hun.

"Ikke desto mindre har covid-19-krisen øget sværhedsgraden ved begyndelsen af ​​type 1-diabetes med en fordobling af personer, der er indlagt med diabetisk ketoacidose under nedlukningen."

Til gengæld har pandemien givet bedre muligheder for at forbedre styringen af ​​diabetesbehandlingen.

"Covid-19-krisen har boostet muligheden for telemedicin i praksis," forklarer professor Limbert.

"Under lockdown måtte læger tilpasse sig og foretage en pludselig overgang til fjernbehandling. I pædiatrisk diabetes startede den digitale revolution inden for type 1-diabetesstyring allerede for mange årtier siden med pumper og blev nu udvidet til integration af sensorer, automatisk levering af insulin eller doseringsrådgivning.

Behovet for at uploade dataene til en meningsfuld telemedicinsk konsultation har motiveret familier til at blive mere involveret i digitale diabetesdata," tilføjer hun.

Emner: corona EASD20

Del artiklen med dine venner